Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σε τροχιά ανάπτυξης οι φαρμακαποθήκες, αν...

31/3/2017 10:47:51 πμ
Πολλά τα κακά και λίγα τα καλά νέα για τον κλάδο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Κάθε άλλο παρά ευοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τον κλάδο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ).

Τα κακά νέα

Αναλυτικά, ο τζίρος προβλέπεται να πέσει κάτω από τα 4 δισ. ευρώ, λόγω –μεταξύ άλλων– των οριζόντιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων ( ο αριθμός τους έφθασε τις 14 από το 2009 ως σήμερα) και της σχεδόν μηδενικής στήριξης των τραπεζών, σύμφωνα με τον κ. Θ.Γ. Σκυλακάκη, γραμματέα του ΠΣΦ και διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε.

Οι παράγοντες που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες επιβίωσης του κλάδου είναι η μείωση της ύλης, που προκύπτει από το κρατικό μονοπώλιο στα "ακριβά" φάρμακα αλλά και από την απελευθέρωση της διανομής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. «δήθεν προς όφελος του καταναλωτή», όπως τονίζει ο κ. Σκυλακάκης. Παράλληλα, η ραγδαία μείωση των παράλληλων εξαγωγών από 1,1 δισ. ευρώ το 2004 σε 400 εκ. ευρώ το 2015 συρρικνώνει τα περιθώρια κέρδους, τα οποία έτσι και αλλιώς είναι τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., κατά τον γραμματέα του ΠΣΦ.

Τα καλά νέα

Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει ότι το μόνο καλό νέο για τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς τους έναντι των συνεταιριστικών, ειδικότερα σήμερα που περίπου το 60% της αγοράς καλύπτεται από ιδιώτες, έναντι του 48% το 2006. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις κεφαλαίου που έκαναν οι ιδιώτες φαρμακαποθηκάριοι, όταν άρχισε να εκλείπει ο τραπεζικός δανεισμός, γεγονός που τους έδωσε μεγαλύτερη δυνατότητα πιστοδότησης των φαρμακείων-πελατών τους, σε σύγκριση με τους συνεταιρισμούς που δεν είχαν την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα.

Τι πρέπει να γίνει

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο κλάδος που απασχολεί 3000 άμεσα εργαζόμενους, μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης αν διεκδικήσει:

  • ανάκτηση των φαρμάκων υψηλού κόστους, καθώς στα επόμενα 10 χρόνια θα αποτελούν το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης (σήμερα κατέχουν το 25% περίπου)
  • ανάπτυξη νέων προϊόντων στη λογική του private label
  • παράλληλες εισαγωγές, με ανάπτυξη δικού τους portfolio προϊόντων και εισαγωγές φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη
  • συγχωνεύσεις ή/και εξαγορές για την επίτευξη μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων
  • ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τα φαρμακεία αλλά και προς την πολιτεία
  • προάσπιση του δικαιώματος των παράλληλων εξαγωγών, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας από πλευράς τους.
Πληροφορίες από iatronet.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση