Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα και ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός πολλά από αυτά να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς ξεμένουν από υλικά και φάρμακα.
Οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν 60%.
Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία στις τρεις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις).
Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο.
"Ακόμη όμως και εάν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000 (σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από Πρωτοβάθμια Σωματεία) εξαιτίας την επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό" τονίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για το μέλλον που επιφυλάσσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, προετοιμάζοντας έτσι τη μετατροπή του Συστήματος σε ανταποδοτικό – ανταγωνιστικό.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ:
"Έως σήμερα με νομοθετικές ρυθμίσεις κατήργησε 11 Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αλλαγή του ρόλου τους αλλά παραμένουν κτίρια κουφάρια. Με υπουργικές αποφάσεις μέσω της έκδοσης και επανέκδοσης Νέων Οργανισμών καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις. Τη περαιτέρω συρρίκνωση, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, αναλαμβάνουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Απαξιώνουν – διαλύουν τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή, μετακινώντας προσωπικό προς τα Νοσοκομεία έδρες των Νομικών Προσώπων. Με νέες αποφάσεις συρρικνώνουν νέες κλινικές και κλίνες εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.
Με την ψευτομεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται με χρήματα των ασφαλισμένων.Οι ανασφάλιστοι παρά τις δηλώσεις για πλήρη κάλυψη βρίσκονται στον αέρα αφού δεν προβλέφθηκε σχετικό κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ (προβλέπονται μόνο 35εκ.ευρώ). Θεσμοθετούνται συνεχώς νέα χαράτσια.
Ταφόπλακα του ΕΣΥ είναι η ψήφιση στη Βουλή του Νόμου που συστήνει Ανώνυμη Εταιρεία Αμοιβών Νοσοκομείων. Η πολυμετοχική αυτή Εταιρεία θα διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία με αποτίμηση της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους). Εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο και δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.
Την πολιτική υγείας θα την ασκεί η εν λόγω Ιδιωτική Εταιρεία που θα λειτουργεί ως ΔΕΚΟ με κριτήριο το κέρδος. Το Κράτος σταδιακά θα καταργήσει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην εταιρεία.
Είναι βέβαιον ότι θα καταργηθούν πολλά Νοσοκομεία, θα ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, θα γιγαντωθεί ο Ιδιωτικός Τομές και θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υγειονομικών. Οι πολίτες θα αγοράζουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες.
Στους ασφαλισμένους θα παρέχεται ένα μίνιμουμ παροχών. Οι ανασφάλιστοι θα παραπέμπονται στις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα πληρώνονται από τη τσέπη. Όσοι έχουν. Οι υπόλοιποι στο Καιάδα ή στη φιλανθρωπία".
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι προχωρούν σε διήμερο κινητοποιήσεων την Τετάρτη 1η και την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου όπου και θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική απεργία και πορεία όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας.