Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σε γονίδια οφείλεται η βακτηριακή ανθεκτικότητα

16/10/2017 12:22:00 μμ
Η ανακάλυψη γεννά ελπίδες για την ανάπτυξη πιο ισχυρών αντιβιοτικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ελπίδες για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της παγκόσμιας υγείας, την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά, γεννά μια πρόσφατη έρευνα από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Σουηδίας.


Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Chalmers και Göteborgs, ανέλυσαν το DNA βακτηρίων από ανθρώπους και από διάφορα περιβάλλοντα από όλο τον κόσμο και ανακάλυψαν 76 νέους τύπους γονιδίων που σχετίζονται με τη βακτηριακή αντίσταση.


Πιο σημαντικό είναι ότι εντόπισαν γονίδια, τα οποία ευθύνονται για τη δυνατότητα των βακτηρίων να αντιστέκονται ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, όπως είναι οι καρβαπενέμες. Οι καρβαπενέμες είναι κατηγορία αντιβιοτικών που χορηγούνται ως τελευταία λύση, συνήθως σε σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά βακτήρια (π.χ. Pseudomonas aeruginosa).


Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο αποκτάμε περισσότερη γνώση για τα γονίδια των μικροβίων και για το πώς αυτά αντιστέκονται στα αντιβιοτικά, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα.


Προφανώς υπάρχουν πολλά ακόμα άγνωστα γονίδια που περιμένουν να ανακαλυφθούν, αλλά αυτά που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα είναι εξαιρετικά σπάνια και γιΆ αυτό χρειάζεται να αναλυθεί πολύ μεγάλος όγκος δεδομένων DNA μέχρι να δώσουν αποτελέσματα.

Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται, με στόχο να εντοπιστούν περισσότερα γονίδια που να παρέχουν αντίσταση σε άλλες κατηγορίες αντιβιοτικών.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Microbiome.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics