Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Σε γονίδια νυχτερίδων βρίσκεται το μυστικό της μακροζωίας

8/2/2018 12:28:48 μμ
Νέο εύρημα επιστημόνων που αναζητούν τη "θεραπεία" της γήρανσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σημαντική ανακάλυψη επιστημόνων της Ιρλανδίας μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη «θεραπεία» της γήρανσης και στη δυνατότητα παράτασης της ζωής.


Επιστημονική ομάδα από Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου (UCD) μελετά νυχτερίδες, ως εξαιρετικά μακρόβια ζώα, προκειμένου να εντοπίσει τους βιολογικούς μηχανισμούς, με τους οποίους επιτυγχάνεται η μακροβιότητά τους.


Ανέλυσε το DNA από περίπου 500 άγριες νυχτερίδες που ανήκουν σε 4 είδη και διαπίστωσε ότι ένα από τα είδη αυτά, το Myotis (ζει γύρω στα 37 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να ζει μόνο τέσσερα χρόνια με βάση το μέγεθος του), εμφανίζει μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση σε σύγκριση με άλλα ζώα και τους ανθρώπους: τα τελομερή, τα προστατευτικά τμήματα DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων, δεν συρρικνώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όπως είναι το αναμενόμενο. Στα υπόλοιπα ζώα αλλά και στους ανθρώπους, όσο πιο γρήγορα συρρικνώνονται τα τελομερή, τόσο προχωρά η καταστροφή των κυττάρων άρα και η γήρανση και πλησιάζει το τέλος της ζωής…


Μελετώντας περαιτέρω το γονιδίωμα αυτών των νυχτερίδων, ανακάλυψαν ότι η ιδιότητά τους αυτή οφείλεται σε δύο γονίδια (ATM και SETX), τα οποία τώρα θα τεθούν σε εξονυχιστική έρευνα που δυνητικά θα αποκαλύψει τελικά το μυστικό της μακροζωίας!


Σημειώνεται ότι οι νυχτερίδες είναι τα πιο μακρόβια θηλαστικά ζώα στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθός τους. Μόνο 19 είδη θηλαστικών ζουν περισσότερο από τον άνθρωπο σε σχέση με το σωματικό μέγεθός τους: τα 18 είναι είδη νυχτερίδων και το 19ο ένας παράξενος αφρικανικός άτριχος τυφλοπόντικας.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science Advances".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σοφία Παπανικολάου, Επιμελήτρια Παιδίατρος στο Metropolitan Hospital
Γράφει ο Δημήτρης Μητρομάρας Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Διευθυντής της Ε’ Πνευμονολογικής Κλινικής του Metropolitan General






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024