Η παγκόσμια έλλειψη ινσουλίνης μπορεί να επηρεάσει 40 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology, μέχρι το 2030, 79 εκατομμύρια διαβητικοί θα χρειάζονται ινσουλίνη, αλλά μόνο τα 39 εκατομμύρια θα μπορούν να βρουν ή θα έχουν τη δυνατότητα να την πληρώσουν!
Σήμερα, 33 εκατομμύρια ασθενείς με διαβήτη δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπείες ινσουλίνης.
«Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα σημερινά επίπεδα πρόσβασης στην ινσουλίνη είναι απολύτως ανεπαρκή σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», δηλώνει ο δρ Σανζάι Μπασού του πανεπιστημίου Stanford, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ανάγκες για ινσουλίνη θα αυξηθούν κατά 20% μέσα στα επόμενα 13 χρόνια.
Το πρόβλημα στην πρόσβαση στην ινσουλίνη παρουσιάζεται ακόμη και σε πλούσιες χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές του φαρμάκου έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έχει ζητήσει τη διενέργεια ομοσπονδιακής έρευνας. Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και από 14 μελέτες για να εκτιμήσει την πιθανή αύξηση του αριθμού των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι από το 2018 έως το 2030, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει από 406 εκατομμύρια σε 511 εκατομμύρια. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες θα είναι κάτοικοι της Κίνας (130 εκατομμύρια), της Ινδίας (98 εκατομμύρια) και των ΗΠΑ (32 εκατομμύρια).