Περίπου 4.300
επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας (εξαιρουμένων των φαρμακοποιών)
βρίσκονται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία λόγω των οφειλών του κράτους προς αυτές
και κάνουν πλέον ανοικτά λόγο για αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους προς
εργαζόμενους, ιατρούς, προμηθευτές, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και Δ.Ο.Υ.
Συνολικά 25 χιλιάδες έμμισθοι εργαζόμενοι, χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να
συμπεριλαμβάνονται οι συνεργάτες γιατροί, παραμένουν απλήρωτοι.
Το συνολικό ποσό των οφειλών προς ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης- αποθεραπείας και ιατρικά διαγνωστικά κέντρα αγγίζει το 1 δισ. 730 εκατ. ευρώ και αφορά τα επί πενταετίας συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών φορέων, αλλά και τα χρέη του ΕΟΠΥΥ από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, το ελληνικό δημόσιο χρωστά, από το 2007 μέχρι και το 2011, 700 εκατ. ευρώ προς τις κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης και 650 εκατ. προς διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, για τα οποία όμως δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο χρόνος αποπληρωμής τους.
Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει, από τις αρχές του Ιανουαρίου έως σήμερα, 260 εκατ. σε κλινικές και κέντρα αποκατάστασης και ακόμη 120 εκατ. σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Ο οργανισμός έχει καταβάλει μόνο προκαταβολές για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ δεν έχει γίνει καμία πληρωμή για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.
Η κατάσταση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι οι προμηθευτές τους για την αγορά φαρμάκων, αναλωσίμων υλικών, υλικών για την πραγματοποίηση επεμβάσεων, αντιδραστηρίων και ακτινολογικών φιλμ, φίλτρων αιμοκάθαρσης, αερίου οξυγόνου και τροφίμων, απαιτούν πλέον την πληρωμή τους τοις μετρητοίς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανό, την προηγούμενη Τετάρτη οι πρόεδροι των παρόχων έγιναν δεκτοί από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Α. Λυκουρέντζου. «Όμως τα θεσμικά μας αιτήματα μπορούν να περιμένουν. Το ζήτημα όμως της παύσης πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ επείγει. Έπρεπε να είχε λυθεί από χτες. Τίθεται θέμα επιβίωσης. Εκκρεμούν επιταγές σφραγισμένες, διαταγές πληρωμής, ασφαλιστικά μέτρα για συντηρητικές κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, επισχέσεις εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γ. Σαραφιανός.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Ελλάδος Αχιλλέας Νταβέλης από την άλλη τονίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι απολύτως βιώσιμες, αν ο ΕΟΠΥΥ ήταν συνεπής στις πληρωμές. «Πόσο μπορεί να αντέχει μια επιχείρηση; Οδηγούμαστε στον Καιάδα… Εάν οι επιχειρήσεις μας δεν πληρωθούν μέσα στον Ιούλιο, τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο. Υπάρχουν επιχειρήσεις, που εν μέσω καλοκαιριού, δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους εδώ και τρεις μήνες. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε για να μην κλείσουμε» σημειώνει ο κ. Νταβέλης.
Η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο
από το γεγονός πως ο οργανισμός χρωστάει περίπου 2 δισ. στα δημόσια νοσοκομεία.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα επιδιώξουν το
μεσημέρι συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, προκειμένου να
εκθέσουν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να
διεκδικήσουν την άμεση αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: www.capital.gr (10/7/2012)