Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα που καταγράφει σε έκθεσή της η παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία McKinsey & Company για τα εξειδικευμένα φαρμακεία των ΗΠΑ, μια αγορά που στη χώρα μας είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τα λεγόμενα specialty pharmacies θα κατέχουν σχεδόν το 50% των εσόδων από τις συνταγές έως το 2027, με την αναπτυσσόμενη πορεία τους να ωθείται από την επέκταση σε περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες, από την αύξηση της χρήσης τους, που δείχνει ότι οι πολίτες-ασθενείς τα προτιμούν, αλλά και από τις υψηλότερες τιμές των φαρμάκων που διαχειρίζονται.
Παράλληλα, δεν είναι άγνωστο ότι τα «παραδοσιακά» φαρμακεία υφίστανται πρωτοφανείς οικονομικές πιέσεις το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Οι περιορισμοί στις αποζημιώσεις, οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού αλλά και η σταθεροποίηση της κίνησης των γενοσήμων οδηγούν τα φαρμακεία προς την κατάρρευση, με τους αναλυτές της McKinsey να εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. «Σανίδα σωτηρίας» τους φαίνεται πως είναι η προσφορά περισσότερων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, καθώς οι αναλυτές προτείνουν «ως κλειδί για τη μελλοντική τους επιτυχία» την ανάπτυξή τους.
Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα οι μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων, αλλά και αρκετές ανεξάρτητες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν φυσικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και μάλιστα, σύμφωνα με το Forbes, αρχίζουν πλέον και δημιουργούνται «pharmacy desserts», δηλ. περιοχές χωρίς φαρμακεία, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών, όπως έχουν δείξει έρευνες. Το δημοσίευμα του Forbes αποκαλύπτει δε ότι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι εκείνες όπου ζουν μειονότητες και αλλοδαποί πολίτες.