Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σαθρή χαρακτηρίζουν την υπηρεσία των τεστ από τα φαρμακεία οι εργαστηριακοί γιατροί

10/6/2024 10:38:49 μμ
Ζητούν από τον υπ. Υγείας να την ανακαλέσει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ως «μεγάλο λάθος» χαρακτηρίζουν, με επιστολή τους προς τον υπ. Υγείας, την απόφαση για την υπηρεσία διενέργειας τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τα φαρμακεία τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων, του Συνδέσμου Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων (ΠΟΣΙΠΥ).

Ειδικότερα, η ΠΟΣΙΠΥ αναφέρει στην επιστολή της πως το υπουργείο Υγείας αγνοεί επιδεικτικά τους ιατρούς βιοπαθολόγους, μηδενίζοντας τον ρόλο τους και την επιστημονική υπόστασή τους στη διαδικασία της ιατρικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Οι ίδιοι εκφράζουν τις εξής απορίες:

  1.  Ο πολίτης θα αγοράζει το τεστ από το φαρμακείο και θα το εκτελεί ορθά;
  2. Ο ασθενής θα αξιολογεί την εξέταση στα κόπρανά του για ύπαρξη αιμοσφαιρίνης (αιμορραγία από το γαστρεντερικό);
  3. Ο πολίτης θα αξιολογεί το αποτέλεσμα αξιόπιστα αν είναι θετικό, αρνητικό, αμφίβολο, ψευδώς θετικό;
  4. Πώς θα αξιολογεί ο πολίτης εάν η εξέταση απαιτεί επανάληψη;
  5. Πώς θα κρίνει τη σοβαρότητα του αποτελέσματος;
  6. Θα επανέρχεται στο φαρμακείο για να καταγραφεί το αβέβαιο αποτέλεσμα, το οποίο θα καταχωρείται στην ΗΔΙΚΑ;

 

Επιπλέον αναφέρουν: «Είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να αναθέτετε στον πολίτη το βάρος του να εκτελέσει μόνος του την εξέταση και να κρίνει από μόνος του εάν υπάρχει κίνδυνος να έχει καρκίνο; Είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα, όπως η πρόληψη του καρκίνου, να ξεκινά με ένα τόσο σαθρό υπόβαθρο; Είναι δυνατόν τόσα χρήματα να σπαταλούνται έτσι απερίσκεπτα; Είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να σας παρέσυραν σε τόσο μεγάλο λάθος; Το πιο αξιόπιστο, το πιο λογικό, το πιο ασφαλές και το πιο εύκολο είναι να πάει ο πολίτης στο βιοπαθολογικό εργαστήριο, όπου ιατρός με αξιοπιστία και ασφάλεια θα εκτελέσει και θα καταχωρήσει το όποιο αποτέλεσμα στην ειδική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και κατόπιν θα είναι ο μόνος υπεύθυνος που θα συνεργαστεί και με τον πολίτη και με τον γαστρεντερολόγο προκειμένου το σοβαρό αυτό εγχείρημα να είναι όσο το δυνατόν ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο. Τόσο απλό».

Αμοιβή για τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων ζητά η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία

Σε άλλη ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία αναφέρεται στην εφαρμογή του μέτρου της αποκλειστικής συνταγογράφησης των σκιαγραφικών μέσων αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς ακτινολόγους στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Επικαλούμενη πρόσφατες γνωμοδοτήσεις τονίζει πως «η συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό ακτινοδιαγνώστη προϋποθέτει την είσπραξη αμοιβής, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη. Δεδομένων όλων των παραμέτρων, η αμοιβή για τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό ακτινοδιαγνώστη καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο ή στη διενεργούμενη εξέταση».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ