«Εναλλακτικούς» συμμάχους στο χώρο του φαρμάκου πιθανόν να βρήκε η ελληνική πλευρά, όπως διαφαίνεται από τη συνάντηση του Υπουργού Υγείας και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Φαρμάκου. Οι τρόποι πιθανής συνεργασίας Αθήνας και Μόσχας στο φάρμακο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν και σημεία που δεν σχετίζονται μόνο με την εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η ρωσική πλευρά εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη διενέργεια κλινικών μελετών στη χώρα μας. Ωστόσο, το ρωσικό ενδιαφέρον για συνεργασία με την ελληνική πλευρά επεκτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε άλλους τομείς.
Η Ρωσία έχει θέσει σε εφαρμογή από το 2009 το πρόγραμμα Pharma 2020, που στοχεύει στην ανάπτυξη της ρωσικής φαρμακευτικής και ιατρικής βιομηχανίας. Μάλιστα, δίνει και σημαντικά κίνητρα για την κατασκευή εργοστασίων στο ρωσικό έδαφος, με στόχο, έως το 2020, το 50% της παραγωγής φαρμάκου να πραγματοποιείται εντός Ρωσίας. Σήμερα, το ποσοστό αυτό φθάνει στο 20%. Το πρόγραμμα προβλέπει επένδυση περίπου 4,8 εκατ. δολαρίων, ενώ επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, ώστε να ακολουθεί τις αρχές των Ορθών Πρακτικών Παραγωγής (Good Manufacturing Practices - GMP).
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος η Μόσχα αναζητεί συνεργάτες, ικανούς να προσφέρουν πολύτιμη τεχνογνωσία για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά φαρμάκου και υγείας, τους μηχανισμούς και τις θεσμικές τους λειτουργίες. Έτσι, στράφηκαν και στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και το τελευταίο διάστημα έχουν σχετικές επαφές με το ελληνορωσικό εμπορικό επιμελητήριο.
Στη συνάντηση, πάντως, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας.