Χωρίς προβλήματα και νέες απαιτήσεις θα κλείσει η 3η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και όσα είπε χθες, 21/11/2017, στο 6ο Συνέδριο Ασθενών 2017. Δήλωσε ότι, παρά το περιοριστικό επίπεδο δημόσιων δαπανών υγείας (5,1% του ΑΕΠ), η χώρα βρίσκεται σε περίοδο «επούλωσης πληγών», με κύριο στόχο την καθολική κάλυψη και ισότητα στη φροντίδα υγείας.
Φαρμακευτική πολιτική
Με στόχο την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία, προωθείται μια συνολική δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών με τους εξής βασικούς άξονες:
- Αξιολόγηση φαρμακευτικής καινοτομίας (ΗΤΑ): το πρώτο βήμα για τη θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας είναι ήδη έτοιμο και το σχετικό σχέδιο νόμου θα βγει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση.
- Διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η επέκταση του στα νοσοκομεία και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς.
- Αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων με στόχο να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα.
- Αλλαγή στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική με στόχο να υπερβεί τις σημερινές στρεβλώσεις και να ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. «Ταυτόχρονα είναι πολύ κρίσιμο να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών για τη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων, συνδυαζόμενη με κίνητρα αυξημένης διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική αγορά», πρόσθεσε ο υπουργός.
Αλλαγές στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με τον υπουργό, ολοκληρώνεται η διαδικασία στελέχωσης των Γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, ενώ αξιολογείται και η εφαρμογή της «λίστας χειρουργείου». Επίσης αναπτύσσονται «εργαλεία» λειτουργικής αναβάθμισης του ΕΣΥ, όπως είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας του Ασθενή (ΑΗΦΥ) στην ΠΦΥ, οι κατευθυντήριες οδηγίες τεκμηριωμένης ιατρικής πρακτικής, μετρήσιμοι δείκτες κλινικής αποτελεσματικότητας, λειτουργικό σύστημα DRG'S για την παρακολούθηση του κόστους νοσηλείας. Επίσης γίνεται προσπάθεια για τον περιορισμό της προκλητής ζήτησης και των μη αναγκαίων ιατρικών παρεμβάσεων και για τη συστηματική καταγραφή και πρόληψη συμβαμάτων που έχουν σχέση με την ασφάλεια των ασθενών (« ιατρικό λάθος»).
Το υπουργείο Υγείας εργάζεται για τη συμμετοχή των ασθενών στο σχεδιασμό της πολιτικής υγείας και στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, που θα επιτευχθεί με την αναδιοργάνωση των Δ.Σ. των Νοσοκομείων με πρόβλεψη συμμετοχής εκπροσώπων των ασθενών, καθώς και με τη δημιουργία Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας σε κάθε ΥΠΕ, στα οποία επίσης θα εκπροσωπούνται οι ασθενείς. Τέλος, προετοιμάζεται η θεσμική αναδιοργάνωση του ΚΕΣΥ με εκπροσώπηση των ληπτών υπηρεσιών υγείας στην Ολομέλειά του.