Με τα νέα μέτρα για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών σε εμπορικά καταστήματα μόνο με αρνητικό τεστ rapid ή PCR έναντι της COVID-19, τα φαρμακεία πλημμύρισαν από κόσμο που ήθελε να εξεταστεί πριν πάει για καφέ και για ψώνια το Σαββατοκύριακο.
Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη χώρα, όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από τα φαρμακεία για τα rapid test. Οι ουρές δημιουργήθηκαν κυρίως από νέους πολίτες, ανεμβολίαστους, που επιθυμούσαν να ψωνίσουν, να διασκεδάσουν ή να προσέλθουν στην εργασία τους. Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση την Κυριακή, καθώς τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, ενώ τα λειτουργούντα φαρμακεία ήταν σαφώς λιγότερα.
Υπάρχουν φαρμακοποιοί που τα αρνούνται για ηθικούς λόγους
Όπως είναι προφανές τα μέτρα για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 συνεπάγονται αυξημένα κέρδη για τα φαρμακεία, ενώ πολλοί φαρμακοποιοί βλέπουν την εξέλιξη αυτή ως ένα σημαντικό βήμα για την αποζημίωση των υπηρεσιών των φαρμακείων που αποτελεί και ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου.
Ωστόσο υπάρχει και η μερίδα των φαρμακοποιών που αισθάνονται ότι με αυτήν την υπηρεσία στηρίζουν περισσότερο τους ανεμβολίαστους και τη διασπορά της COVID-19, ενώ δεν είναι λίγες οι αναφορές για συνθήκες συνωστισμού στις ουρές.
Τέλος, κυκλοφορεί και η άποψη ότι τα μέτρα είναι πέραν του δέοντος εξαναγκαστικά για τους πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται φαρμακείο που ενώ διενεργούσε τεστ, αποφάσισε να σταματήσει για «ηθικούς» λόγους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που κόλλησε στη βιτρίνα του φαρμακείου του:
«Κυρίες και κύριοι, αποφάσισα να σταματήσω να εκτελώ τεστ, διότι ηθικά δεν το δέχομαι. Δεν μπορώ να συμμετέχω σε ένα εξαναγκασμό και μάλιστα επ' αμοιβή στον οποίο δεν συμφωνώ. Ο καθένας είναι ελεύθερος και υπεύθυνος για τον εαυτό του και για το κοινωνικό σύνολο. Η ζωή είναι μικρή και γλυκιά για να τη χαρίζουμε στο φόβο».
Γιάννης Δαγρές: «Τα rapid test πρέπει να γίνονται χωροθετημένα»
Τα νέα μέτρα έφεραν συνεργασίες μεταξύ φαρμακείων και εμπορικών καταστημάτων, με τους εμπόρους να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε συγκεκριμένα φαρμακεία για τη διενέργεια rapid test. «Δεν πρόκειται για μια τυποποιημένη διαδικασία, αλλά είναι αυτονόητο να συμβαίνει», επιβεβαιώνει ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, β' αντιπρόεδρος στον ΠΦΣ και ταμίας στο Φ.Σ. Αττικής σε εκπομπή της ΕΡΤ.
Ωστόσο επισημαίνει ότι αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να αφήνει ο φαρμακοποιός το φαρμακείο του και να πηγαίνει να διενεργεί τα τεστ έξω από καταστήματα ή σε άλλα σημεία. «Δεν περισσεύει προσωπικό, ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος», διευκρινίζει ο Γ. Δαγρές και προσθέτει ότι υπάρχει και το ανυπέρβλητο εμπόδιο της καταχώρησης των αποτελεσμάτων στην ειδική πλατφόρμα, το οποίο δεσμεύει τους φαρμακοποιούς και νομικά.
«Τα rapid test πρέπει να γίνονται μόνο εντός των φαρμακείων» καταλήγει ο φαρμακοποιός.