Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πρόταση Μόσιαλου: Ψαλίδι στα κέρδη των φαρμακοποιών

18/3/2010
«Δεν αρκεί η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων», τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Αυστηρότερα κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη λίστα προωθεί η κυβέρνηση, ενώ μελετά και ψαλίδι στα κέρδη των φαρμακοποιών και των φαρμακευτικών εταιρειών.

 

Σύμφωνα με τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλία Μόσιαλο, προκειμένου να μειωθεί η συνολική φαρμακευτική δαπάνη παράλληλα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο κ. Μόσιαλος αναφερόμενος στους φαρμακοποιούς υποστήριξε ότι ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημά τους είναι 300.000 ευρώ, φορολογούνται για 11.000 ευρώ. Δεδομένης της κατάστασης πρότεινε μεταξύ άλλων να μειωθεί στο 10%- 15% το ποσοστό κέρδους τους ή να οριστεί πάγια αμοιβή ανά συνταγή.

 

Σε ό,τι αφορά τη λίστα φαρμάκων, υπογράμμισε πως για να είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της θα πρέπει να ληφθούν έξτρα μέτρα. Έτσι, για παράδειγμα, θέτει ως κριτήριο για την ένταξη ενός σκευάσματος στη λίστα το ότι πρέπει η φαρμακευτική εταιρεία να καταβάλει άμεσα την επιστροφή (rebate) της προηγούμενης χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, θα εξοικονομηθούν 160- 180 εκατομμύρια ευρώ».

 

Πηγή: Τα Νέα (18/03/2010)

 

 

«Ψαλίδι» 1,8 δισ. ευρώ στις δαπάνες για φάρμακα (Ημερησία, 18/03/2010)

 

«Νέα μέτρα για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, κατά 30%, ετοιμάζει για το καλοκαίρι η κυβέρνηση, ενώ ήδη προχωρά στην καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων για την ένταξη των σκευασμάτων στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει «ψαλίδι» στα κέρδη των φαρμακοποιών αλλά και των φαρμακοβιομηχάνων.

 

Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε το 2009 σε 9,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 5,1 δισ. ευρώ αφορούν τη δημόσια δαπάνη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,8 δισ. ευρώ.

 

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, άσκησε εμμέσως κριτική στην πολιτική του υπουργείου Οικονομικών για το φάρμακο λέγοντας ότι ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να συνοδευτεί και από συγκεκριμένα μέτρα. Όπως εξήγησε, δεν αρκεί να οριστεί ότι η τιμή του θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

 

’λλωστε, όπως είπε, η εφαρμογή του μέτρου αυτού οδήγησε τις εταιρείες στο εξής τέχνασμα: τα νέα φάρμακα έπαιρναν πρώτα τιμή στη Σουηδία, τη Γερμανία ή την Ολλανδία και στη συνέχεια στην Ελλάδα. Αυτό εκτίνασσε την τιμή τους στα ύψη, καθώς οι τρεις αυτές χώρες είναι από τις πλουσιότερες στην Ε.Ε. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, πρόσθεσε, θα γίνεται ανακοστολόγηση των φαρμάκων, αρχικά κάθε τρεις μήνες και στη συνέχεια κάθε μήνα.

 

Μιλώντας στο 8ο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις «Κοινωνικές Επιδημίες», ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η επαναφορά της Λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα συνοδευτεί από τα εξής μέτρα:

 

• Για να περιληφθεί ένα φάρμακο στη λίστα, πρέπει η φαρμακευτική εταιρεία να καταβάλει άμεσα την επιστροφή (rebate) της προηγούμενης χρονιάς. Μόνο από αυτό το μέτρο, είπε, θα εξοικονομηθούν 160-180 εκατ. ευρώ.

 

• Δημιουργείται ένας ακόμη κατάλογος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με βάση τις διεθνείς ταξινομήσεις. Πρόκειται δηλαδή, για τα φάρμακα, για τα οποία η χορήγησή τους δεν απαιτεί ιατρική συνταγή. Θα εξοικονομηθούν 300- 700 εκατ. ευρώ.

 

• Ενεργοποιείται νέο σύστημα τιμών για τα φάρμακα που είναι στη λίστα. Θα δημιουργηθεί μέση τιμή φαρμάκων (τιμή αναφοράς) ανά θεραπευτική κατηγορία, στην οποία θα περιλαμβάνονται και τα generics (αντίγραφα φάρμακα). Θα επιτευχθεί νέα μείωση των τιμών κατά 10% - 15%.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Μόσιαλος, αύξηση της τιμής ενός φαρμάκου πέρα της τιμής αναφοράς θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ειδική αιτιολογική έκθεση και θα εγκρίνεται από συγκεκριμένη επιτροπή. Δεν θα μπορεί η τιμή να είναι υψηλότερη από τη τιμή που είχε πριν την ένταξη στη λίστα.

 

Για να περιληφθεί ένα φάρμακο στη λίστα πρέπει να περιλαμβάνεται ήδη σε λίστα άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Θα καθιερωθεί το γαλλικό σύστημα, δηλαδή η εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης (κλινικής αξίας) και ταξινόμησης των φαρμάκων.

 

Καταπέλτης ήταν για τους φαρμακοποιούς ο καθηγητής, αφού υποστήριξε ότι ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημά τους είναι 300.000 ευρώ, φορολογούνται για 11.000! Πρότεινε ή να μειωθεί στο 10% - 15% το ποσοστό στο κέρδους τους, ή να υπάρχει πάγια αμοιβή ανά συνταγή (π.χ. 2 ευρώ ανά συνταγή) ή με βάση την τιμή του φαρμάκου και μάλιστα αντιστρόφως ανάλογα με το κόστος της συνταγής (όσο ακριβότερο το φάρμακο, τόσο μικρότερο το ποσοστό κέρδους).

 

Πρότεινε μάλιστα τη λήψη διοικητικών μέτρων, όπως να διακόπτεται η σύμβαση του φαρμακοποιού και του Ταμείου όταν καταγγελθεί παράβαση, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

 

Από το 2000 έως το 2009, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έφτασε από 880 εκατομμύρια στα 5,1 δισ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα οι συνολικές φαρμακευτικές δαπάνες έφτασαν από 1,5 σε 9,2 δισ. ευρώ

Η Ισπανία με πληθυσμό 47 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φαρμακευτική δαπάνη 12 δισ. ευρώ!

Μόνο από το φάρμακο, θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί 8 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Χάθηκαν 700-750 εκατ. ευρώ από τη μη είσπραξη του rebate από το 2006 και έπειτα».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
Από τον Αντώνη Καρόκη, Διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων της εταιρείας






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ