Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Προτάσεις Μπερσίμη για τις συμμετοχές, τα ΦΥΚ και τα γενόσημα

17/10/2016 9:37:36 πμ
Η φαρμακευτική δαπάνη πρέπει άμεσα να περιοριστεί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης υπέβαλε νέες προτάσεις στην επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης του υπουργείου Υγείας, ενόψει της ογκώδους υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο εξάμηνο του έτους (έχει ανέλθει στα 216 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η νοσοκομειακή στα 99 εκατομμύρια ευρώ). Σημειωτέον ότι αυτοί οι αριθμοί συνεπάγονται ότι το clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο και από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ (570 εκατομμύρια), τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει δεσμευτεί για μείωση του clawback κατά 30% έως το τέλος του 2017.


Η πρόταση του κ. Μπερσίμη, σύμφωνα με το iatronet.gr περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία. Αναλυτικά, προβλέπεται:

  • 0% συμμετοχή σε φάρμακα που θεωρούνται σωτήρια για τη ζωή
  • 10% σε σημαντικά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις
  • 31% για φάρμακα που θεωρούνται σημαντικά για σοβαρές παθήσεις
  • 63% σε όσα έχουν αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία, αλλά όχι προτεραιότητα σύμφωνα με τις θεραπευτικές οδηγίες
  • 85% σε νέα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν αποδείξει ακόμη τη θεραπευτική τους αξία.

Φάρμακα Υψηλού Κόστους

Για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προτείνει την ηλεκτρονική προέγκρισή τους και για τα νοσοκομεία ΕΣΥ, όπως συμβαίνει σήμερα με τις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τη χρήση ελεγκτών γιατρών ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, με σκοπό την εξέταση των προϋποθέσεων χορήγησής τους (π.χ. ενδείξεις, δόσεις κ.ά.).

Γενόσημα

Όσο για τα γενόσημα, η χρήση των οποίων πρέπει άμεσα να φτάσει το 60% το 2017 (έναντι μόλις 20% έως 23%), ο κ. Μπερσίμης προτείνει:

  • Αφαίρεση μέρους της καταβολής επιβάρυνσης από τον ασφαλισμένο στις περιπτώσεις που επιλέγεται γενόσημο και υπάρχει διαφορά από την τιμή αποζημίωσης.
  • Διασφάλιση του καναλιού γιατρός – φαρμακείο με κατάλληλες οδηγίες για ορθή συνταγογράφηση σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.
  • Τροποποίηση, σε δεύτερη φάση, του ποσοστού κέρδους σε γενόσημα, "off-patent” και πρωτότυπα φάρμακα.

Εκτιμά πως η έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων μπορεί να φέρει εξοικονόμηση της τάξης του 12%, συμβάλλοντας παράλληλα στην υλοποίηση του στόχου της χώρας για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων και για μείωση του clawback.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών