Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πρωταγωνίστρια η Υγεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

7/3/2017 10:35:24 πμ
Κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για την ανάπτυξή της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ιρλανδία για να ξεπεράσει την κρίση και ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, αναφέρθηκε η Harry Harney, υπουργός Υγείας και Παιδιών της Ιρλανδίας την περίοδο 2004-2011, στο πάνελ «Reforms and opportunities in the Healthcare sector» που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.


«Η Ιρλανδία δεν είχε ερευνητικές υποδομές, αλλά προχώρησε στην τεχνολογική έρευνα και έγινε ελκυστική συστήνοντας κέντρα ερευνών και δίνοντας υψηλές επιδοτήσεις. Το αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν πως σήμερα τα 2/3 των επενδύσεων αφορούν στην έρευνα και την ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.


Επίσης προωθήθηκε η συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με την οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις στο χαρτοφυλάκιο της υγείας.

Έναν άλλο κανόνα που επιβεβαίωσε το θετικό παράδειγμα της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την κ. Harney, είναι πως όσο χαμηλότερη είναι η φορολογία τόσο υψηλότερα είναι τα έσοδα της χώρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια μιας σταθερής βιομηχανικής πολιτικής, η οποία ακολουθείται από όποια κυβέρνηση κι αν αναλάβει την εξουσία.


Τη σημασία της διασύνδεσης των πανεπιστημίων με τον ιδιωτικό τομέα τόνισε από πλευράς του και ο Harris Pastides, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνας των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προχωρήσουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία των δύο ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και να προωθηθεί η απασχόληση.


Σύμφωνα με τον κύριο Pastides, η παραγωγή φαρμάκων και ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι αρκετά για να δώσουν λύσεις. «Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην τεχνολογία και στην έρευνα στο χώρο της υγείας για να υπάρξει ανάπτυξη».


Στην εφαρμογή της στρατηγικής που χαράχτηκε τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της υγείας, στάθηκε ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.


«Συμφωνούμε πλέον όλοι ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας όσον αφορά στην πολιτική γενοσήμων αλλά και στο πώς θα μπαίνουν τα νέα φάρμακα στο σύστημα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως τα γενόσημα στη χώρα μας καταγράφουν μειώσεις τιμών κατά 60 με 70% και παρόλα αυτά η χρήση τους φτάνει το 25 με 30%».


Μάλιστα προσδιόρισε τους τομείς που πρέπει να δοθεί βαρύτητα. Αυτοί είναι η έρευνα, η εξειδίκευση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, κρίνοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση όλα τα κονδύλια να έχουν μια κεντρική διαχείριση.


Στη μεγάλη συνεισφορά του φαρμακευτικού κλάδου αναφέρθηκε ο Πασχάλης Αποστολίδης, διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Pharmaceuticals και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώνοντας πως ο κλάδος εξάγει σε 141 χώρες και εισάγει μόνο από 67 χώρες. Εξίσου μεγάλη είναι η υποστήριξή του κλάδου στον τομέα της εργασίας, αφού υποστηρίζει 26.000 θέσεις εργασίας άμεσα και 86.000 θέσεις εργασίας έμμεσα. Αναφερθείς στα τρωτά σημεία του συστήματος, υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει συμβάλει μεν αισθητά στη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα δεδομένα της όμως δεν χρησιμοποιούνται για την εκπόνηση μελετών ούτε για στατιστικές έρευνες.

«Η φαρμακοβιομηχανία επενδύει 35 δισ. σε όλη την Ευρώπη αλλά η Ελλάδα αποτελεί μόνο το 0,2% εξ' αυτών, δηλαδή περί τα 80 εκατ. κι αυτό γιατί καταγράφεται απουσία κινήτρων», συμπλήρωσε.


Ο κλάδος της υγείας έχει κρατήσει μέσα στην κρίση τη δυναμική του κι αυτό οφείλεται στο ανθρώπινο κεφάλαιό του επεσήμανε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σημείωσε πως ο συγκεκριμένος κλάδος ενδείκνυται για ανάπτυξη αφού κατάφερε να διατηρήσει τη συνολική του δαπάνη και την προστιθέμενη του αξία.

Επίσης ανέφερε πως πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα που υπάρχει στον τομέα των κλινικών μελετών.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών