Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

Πρωταθλήτρια και πάλι η Ελλάδα στους θανάτους από ναρκωτικά!

26/11/2007
30% αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, κατά την περίοδο 2003-2005
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Από τον Βασίλη Βενιζέλο

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων από ναρκωτικά οφείλονται στη χρήση οπιούχων.

Μολονότι οι έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης μειώνει τον κίνδυνο θανάσιμης λήψης υπερβολικής δόσης, κάθε χρόνο αναφέρονται κάποιοι θάνατοι που συνδέονται με την κατάχρηση φαρμάκων υποκατάστασης. Αρκετές χώρες ανέφεραν την παρουσία του συνθετικού οπιοειδούς μεθαδόνη, σε συνδυασμό με άλλες ψυχοτρόπους ουσίες, σε σημαντικό ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά.

Το 2005 το ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ήταν χαμηλό στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Ο ιός της ηπατίτιδας C, ωστόσο, εμφανίζεται πιο συχνά στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών στην Ε.Ε.

Η κοκαΐνη παραμένει η δεύτερη πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ναρκωτική ουσία μετά την κάνναβη.

Θλιβερή πρωταθλήτρια μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Νορβηγίας είναι η χώρα μας στους αιφνίδιους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών, οι οποίοι, στην Ελλάδα της ποινικής δίωξης και της άγριας καταστολής κατά των χρηστών ναρκωτικών, εμφάνισαν ραγδαία αύξηση της τάξης του... 30% κατά την περίοδο 2003-2005! Ίδιο ποσοστό αύξησης των θανάτων εμφάνισαν επίσης μόνον η Αυστρία (2002-2005), η Πορτογαλία (2003-2005) και η Φινλανδία (2002-2004).

Μάλιστα, η πρωτιά της χώρας μας στους αιφνίδιους θανάτους από ναρκωτικά γίνεται ακόμη πιο θλιβερή με δεδομένο ότι η Ελλάδα παρουσιάζει το χαμηλότερο επίπεδο χρήσης ναρκωτικών στην Ε.Ε.!

Αυτό επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για την κατάσταση των ναρκωτικών στις χώρες της Ε.Ε. και τη Νορβηγία για το 2007. Η έκθεση σημειώνει ότι οι θάνατοι που συνδέονται με τα ναρκωτικά στην Ε.Ε. και τη Νορβηγία μειώθηκαν κατά 6% το 2001, κατά 14% το 2002 και κατά 5% το 2003, ενώ το 2005 σημειώθηκαν 7.000-8.000 θάνατοι. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων οφείλονται στη χρήση οπιούχων.

Σύμφωνα με την έκθεση: "παρόλο που η κλιμάκωση της χρήσης ηρωίνης και της ενέσιμης χρήσης κατά το παρελθόν συνιστούσαν τα πιθανότερα αίτια για την αύξηση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών, σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς η χρήση ηρωίνης στην Ευρώπη φαίνεται να είναι σταθερή στις περισσότερες χώρες. Οι παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να επιτείνουν το πρόβλημα είναι η πολλαπλή χρήση ναρκωτικών από χρήστες οπιούχων και η αύξηση της διαθεσιμότητας της ηρωίνης".

Το ΕΚΠΝΤ υπογραμμίζει ακόμη ότι "μολονότι οι έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης μειώνει τον κίνδυνο θανάσιμης λήψης υπερβολικής δόσης, κάθε χρόνο αναφέρονται κάποιοι θάνατοι που συνδέονται με την κατάχρηση φαρμάκων υποκατάστασης. Αρκετές χώρες ανέφεραν την παρουσία του συνθετικού οπιοειδούς μεθαδόνη, σε συνδυασμό με άλλες ψυχοτρόπους ουσίες, σε σημαντικό ποσοστό των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά.

Η παρακολούθηση του αριθμού και των συνθηκών αυτών των θανάτων μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη βελτίωση των προγραμμάτων υποκατάστασης και το σχεδιασμό πρωτοβουλιών πρόληψης και μείωσης των επιβλαβών συνεπειών".

Χαμηλά ο HIV/AIDS, ψηλά η ηπατίτιδα C

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι "το 2005 το ποσοστό μετάδοσης του ιού HIV στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ήταν χαμηλό στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Αυτή η θετική εικόνα οφείλεται στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα μέτρων πρόληψης, θεραπείας και μείωσης των επιβλαβών συνεπειών και στο γεγονός ότι, σε ορισμένες χώρες, η ενέσιμη χρήση ναρκωτικών δεν είναι πλέον τόσο διαδεδομένη όσο παλαιότερα. Ο ιός της ηπατίτιδας C, ωστόσο, εμφανίζεται πιο συχνά στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών στην Ε.Ε. συγκριτικά με τον ιό HIV, ενώ παρουσιάζει και πιο ομοιόμορφη κατανομή".

Λιγότερο δημοφιλής η κάνναβη, αύξηση στην κοκαΐνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΝΤ για το 2007, παρατηρείται σταθεροποίηση της χρήσης κάνναβης, καθώς και ενδείξεις ότι είναι πλέον λιγότερο διαδεδομένη στους νέους. Ωστόσο, η εντατική χρήση κάνναβης προκαλεί ανησυχία για την υγεία των χρηστών, καθώς περίπου 3 εκατ. άτομα ενδέχεται να τη χρησιμοποιούν σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση.

Τα στοιχεία του ΕΚΠΝΤ δείχνουν ότι το 2007 παρατηρείται μείωση έως και 4% στη χρήση κάνναβης στην Ισπανία, την Τσεχία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ στο μέσο της κατάταξης, παρατηρείται σταθεροποίηση στη Δανία και τις Κάτω Χώρες. Αντιθέτως, μικρές αυξήσεις στη χρήση κάνναβης εκτιμώνται στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Νορβηγία, ενώ μεγάλη αύξηση, της τάξης του 12%, εκτιμάται στην Ιταλία.

Το ΕΚΠΝΤ εκτιμά επίσης ότι υπάρχει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης, καθώς περίπου 4,5 εκατ. Ευρωπαίοι αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν τη συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία τον τελευταίο χρόνο ενώ σημειώθηκε ρεκόρ κατασχέσεων κοκαΐνης στην Ευρώπη: 107 τόνοι το 2005, ποσότητα μεγαλύτερη κατά 45% από αυτή που κατασχέθηκε το 2004. Όμως, το ρεκόρ κατασχέσεων αποτελεί μία πολύ αμφίβολη ένδειξη για το επίπεδο χρήσης μίας ναρκωτικής ουσίας, αφού οι κατασχέσεις δείχνουν κυρίως το επίπεδο δράσης και αποτελεσματικότητας των διωκτικών μηχανισμών και μας λένε πολύ λιγότερα σχετικά με αυτή καθ' εαυτή τη χρήση της ουσίας. Πάντως, το ΕΚΠΝΤ αναφέρει ότι η κοκαΐνη παραμένει η δεύτερη πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ναρκωτική ουσία μετά την κάνναβη.

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργάνωσε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση σε συνεργασία με τη Win Medica
Με μεγάλη εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο σε διάφορους επιχειρησιακούς τομείς






Σχετικά άρθρα

Διάβα Τρικάλων: Μικρά παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Συμβούλιο της Ευρώπης: Συγκρότησε δίκτυο ιστορικών φαρμακείων
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
Καλλιτεχνικές δράσεις έξω από φαρμακεία της Αθήνας
Κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών
«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ