Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας

28/8/2017 2:07:27 μμ
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την υστέρηση της χώρας μας στην κρατική χρηματοδότηση της Υγείας επιβεβαιώνουν στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο iatronet.gr.


Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως κάθε Έλληνας πλήρωσε πέρυσι το ποσό των 542,5 ευρώ για ιδιωτικές υπηρεσίες περίθαλψης.

Η συνολική δαπάνη στη χώρα μας ανέρχεται στο 8,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), αλλά μόλις το 4,5% προέρχεται από κρατικά ταμεία.


Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν παλαιότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η οποία αποτύπωνε τη συνολική και την επιμέρους δαπάνη για την περίθαλψη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σύμφωνα με τους ειδικούς της Eurostat, το 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δαπάνησαν συνολικά για την υγεία των πολιτών τους το ποσό του 1,058 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με την Υγεία να κατέχει τη δεύτερη θέση σε δημόσιες δαπάνες, έπειτα από την «κοινωνική προστασία» (συντάξεις), η οποία απορροφά το 19,2% του ΑΕΠ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατείχε την τέταρτη χειρότερη θέση σε δημόσιες δαπάνες Υγείας (4,5% του ΑΕΠ). Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Ρουμανία (4,2%), η Λετονία (3,8%) και η Κύπρος, που κατέχει την τελευταία ευρωπαϊκή θέση με 2,6% του ΑΕΠ.


Την υψηλότερη δημόσια δαπάνη εμφανίζουν η Δανία (8,6% του ΑΕΠ) και η Γαλλία (8,2%), με τη διακύμανση να είναι σημαντική μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.


Προφανώς, η κατάταξη των χωρών αλλάζει όταν συγκρίνονται τα ποσά που δαπανώνται σε σχέση με τον πληθυσμό. Κατά μέσο όρο, η δαπάνη ανέρχεται σε 2.076 ευρώ ανά πολίτη.

Οι χώρες που δαπανούν περισσότερες από 3.000 ευρώ ανά πολίτη για την Υγεία είναι το Λουξεμβούργο (4.112 ευρώ), η Δανία (4.094 ευρώ), η Ολλανδία (3.194 ευρώ), η Σουηδία (3.170 ευρώ), η Αυστρία (3.149 ευρώ), η Ιρλανδία (3.138 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3.020 ευρώ). Τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες, δηλαδή κάτω από 600 ευρώ, έχει η Ρουμανία (340 ευρώ), η Βουλγαρία (343 ευρώ), η Λετονία (468 ευρώ), η Πολωνία (520 ευρώ), η Κύπρος (532 ευρώ) και η Ουγγαρία (592 ευρώ).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών