Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πρόστιμο 4 εκατ. ευρώ σε ηλεκτρονικά φαρμακεία για διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων

6/9/2024 1:09:52 πμ
Αφορά 1 εκατ. πελάτες στη Σουηδία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με τσουχτερά πρόστιμα συνολικού ύψους 4 εκατ. ευρώ πληρώνουν το λάθος τους δύο ηλεκτρονικά φαρμακεία της Σουηδίας, τα Apoteket AB και Apohem AB. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τις ενέργειες marketing στο Facebook και το Instagram, οι διαχειριστές των social media των δύο φαρμακείων κατά λάθος ενεργοποίησαν μια λειτουργία του εργαλείου ανάλυσης Meta-pixel που διαβίβασε προσωπικά δεδομένα μεγάλου αριθμού πελατών τους στη Meta. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, προωθήθηκαν δεδομένα για αγορές φαρμακευτικών σκευασμάτων, διαγνωστικών τεστ για χλαμύδια αλλά και ερωτικών βοηθημάτων, καθώς και πληροφορίες για παθήσεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.


Εκπρόσωπος του φαρμακείου Apoteket, η Anna Rogmark, κάνει λόγο για 1 εκατομμύριο πελάτες από το 2017 έως το 2022 που εντοπίστηκε το πρόβλημα και δηλώνει ότι «δεν υπήρχε πρόθεση να μοιραστούμε αυτά τα δεδομένα σε τέτοια έκταση και έχουμε πλέον απενεργοποιήσει αυτό το εργαλείο που ευθύνεται για τη διαρροή». 


Σύμφωνα με εκπροσώπους της σουηδικής αρχής ΙΜΥ που επέβαλε τα πρόστιμα, τα φαρμακεία όφειλαν να έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των δεδομένων των πελατών από την πρόσβαση άλλων προσώπων σε αυτά αλλά και να διαθέτουν εσωτερικές διαδικασίες ώστε να εντοπίσουν το πρόβλημα. Πλέον οι δύο εταιρείες έχουν εντάξει στη λειτουργία τους τέτοιες διαδικασίες, προκειμένου να μην επαναληφθεί η διαρροή δεδομένων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινούν τη συνταγογράφηση για 8 κοινές παθήσεις






Σχετικά άρθρα

Συνελήφθησαν γιατροί και φαρμακοποιοί για απάτες εις βάρος του ΕΟΠΥΥ
Στα χέρια της αστυνομίας και ιδιοκτήτρια φαρμακαποθήκης
Τα γαληνικά σκευάσματα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς
Οι ελλείψεις φαρμάκων και οι εξατομικευμένες ανάγκες οδηγούν τους ασθενείς στα φαρμακεία με εργαστήριο
ΦΣΘ: Λειτουργία εικονικού φαρμακείου στην παραλία της Θεσσαλονίκης
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού