Προστατέψετε τα παιδιά σας από τη βαριά σάκα
4/9/2015 10:42:41 πμ
Χρήσιμες οδηγίες για να μην κινδυνεύσει η πλάτη των παιδιών
Τo πρώτο σχολικό κουδούνι για τη νέα χρονιά «χτυπά» την επόμενη εβδομάδα. Γονείς και μαθητές ετοιμάζονται για το ξεκίνημα στο σχολείο. Εκτός από την προμήθεια της απαραίτητης γραφικής ύλης, η επιλογή της σχολικής τσάντας, αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης για τους μικρούς μαθητές και τους γονείς. Όχι τυχαία, βέβαια, καθώς το υπερβολικό βάρος που συχνά σηκώνουν οι μαθητές μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο μυοσκελετικό τους σύστημα.
Δεν μπορεί, ωστόσο, να προκαλέσει σκολίωση καθώς η πάθηση είναι κυρίως κληρονομική και δεν σχετίζεται με τα υπερβολικά βάρη. Όπως εξηγεί ο Αθανάσιος Μπαδέκας, ορθοπεδικός χειρουργός «σαφώς και το υπερβολικό βάρος των βιβλίων μέσα σε μία σχολική τσάντα μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως οσφυαλγία και σπασμό των ραχιαίων και ιερονωτιαίων μυών της πλάτης».
Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το υπερβολικό βάρος συνδυάζεται με άνιση κατανομή αυτού, όπως, για παράδειγμα, όταν έχουμε την τσάντα στην πλάτη μας φορεμένη μόνο στο ένα πλευρό ή όταν την κρατάμε στο χέρι. Χρήσιμο είναι, όταν μεταφέρουμε βαριά βιβλία, να φοράμε την τσάντα στην πλάτη και από τους δύο ώμους ομοιόμορφα και καλό είναι το βάρος που σηκώνουμε να μην υπερβαίνει το 1/6 του σωματικού μας βάρους. Επίσης, σε περιπτώσεις σημαντικού βάρους βοηθά η τσάντα με ροδάκια».
Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι όταν τα παιδιά δεν φορούν την τσάντα σωστά και κουβαλούν μέσα σε αυτήν υπερβολικό βάρος;
«Μπορούμε να έχουμε προβλήματα όπως οσφυαλγία, ραχιαλγία και σπασμό ιερονωτιαίων μυών και ανταλγική κλίση, δεν μπορεί όμως να αποκτήσουμε σκολίωση».
Η σκολίωση είναι μία ανατομική παραλλαγή του μυοσκελετικού συστήματος που εμπεριέχει πλάγια κλίση και στροφή ταυτόχρονα της σπονδυλικής στήλης, είτε στην αυχενική ή θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα αυτής. Δεν υπάρχει καμία εργασία που να υποστηρίζει ότι η κακή στάση και το υπερβολικό βάρος της τσάντας μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Η σκολίωση είναι μία κληρονομική ανατομική παραλλαγή (πάθηση), καλύτερα, του μυοσκελετικού συστήματος με γενετική προδιάθεση», εξηγεί ο κ. Μπαδέκας.
Ατομα που έχουν σκολίωση λόγω κακής κατασκευής της σπονδυλικής στήλης είναι πιο επιρρεπή στο μυοσκελετικό πόνο από το γενικό πληθυσμό, αλλά η σκολίωση από μόνη της δεν προκαλεί πόνο.
«Μπορεί να έχουμε πόνο μυϊκό από τους μυς που δεν καταφύονται με σωστό προσανατολισμό στη σπονδυλική στήλη και μόνο αυτό. Αλλά η σχολική τσάντα με το βάρος της και την άσχημη στάση του σώματος δεν προκαλεί πόνο», καταλήγει ο κ. Μπαδέκας.
Διαβάστε επίσης
12/12/2024 3:18:43 μμHansaplast: Διακρίθηκε στα Healthcare Business Awards 2024
Για την εκπαίδευση των παιδιών στην πρόληψη ατυχημάτων και μολύνσεων