Η σχέση ανάμεσα στην ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που έχει δεχθεί ένα άτομο έως την ηλικία των 20 ετών και στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή του είναι σαφώς αποδεδειγμένη.
Οι επιβλαβείς δράσεις των ηλιακών ακτινών είναι συσσωρευτικές και εξαρτώνται από την ποσότητα που λαμβάνει κάποιος από τη γέννησή του.
Το «κεφάλαιο ήλιος», το οποίο ορίζεται ως το σύνολο των αμυντικών μηχανισμών του δέρματος έναντι των ηλιακών επιθέσεων είναι μια κληρονομιά, γενετικά καθορισμένη, που προορίζεται να προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτός όμως ο αμυντικός μηχανισμός δε λειτουργεί πλήρως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής (η πλήρης ωρίμαση του μελαγχρωστικού συστήματος επιτυγχάνεται κατά την εφηβεία).
Το «κεφάλαιο ήλιος» αρχίζει να μειώνεται από τις πρώτες εκθέσεις στον ήλιο και μειώνεται κάθε φορά που κινητοποιείται το σύστημα φυσικής προστασίας του δέρματος. Καθώς δεν είναι ανεξάντλητο, το κεφάλαιο αυτό μειώνεται πιο γρήγορα όταν οι εκθέσεις στον ήλιο είναι πιο συχνές και έντονες. Όταν το κεφάλαιο αυτό εξαντληθεί, το δέρμα διατρέχει κίνδυνο.
Η φωτοπροστασία του παιδιού από την πιο μικρή ηλικία είναι επομένως απολύτως απαραίτητη.
Προσοχή! Η παρουσία μεγάλου αριθμού κηλίδων στο παιδί είναι σημάδι υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, χρόνιας ή οξείας.
Οι στόχοι:
Να εξασφαλιστεί αποτελεσματική και παρατεταμένη φωτοπροστασία έναντι των UVB, UVA και IR στις συνήθεις συνθήκες χρήσης (ανθεκτικότητα στο νερό, στον ιδρώτα, σταθερότητα στο φως και στη ζέστη).
Οι συμβουλές:
Για γονείς με μωρά:
• Να μην τα εκθέτετε στον ήλιο.
• Στη διάρκεια της βόλτας:
» να αποφεύγετε τον έντονο ήλιο
» να τους φοράτε καπέλο
» να τους δίνετε άφθονα υγρά
» να προστατεύετε τα σημεία του σώματός τους που δεν καλύπτονται από τα ρούχα, με καλό προϊόν φωτοπροστασίας (ΙΡ τουλάχιστον 30), κατά προτίμηση χωρίς χημικό φίλτρο.
Προσοχή!
Το να βάλετε το μωρό σας κάτω από την ομπρέλα δεν αποτελεί εγγύηση ασφάλειας: 50% των UV του περιβάλλοντος μπορεί να είναι παρούσες στη σκιά, λόγω της αντανάκλασης από το έδαφος (15-30% στην άμμο) και της διάχυσης της ακτινοβολίας από τον ουρανό.
Για γονείς με μεγαλύτερα παιδιά:
• Να τα αφήνετε να εκτεθούν προοδευτικά, λαμβάνοντας υπόψη το φωτότυπό τους, χωρίς να ξεπερνούν τα λογικά όρια.
• Να τους μάθετε να αποφεύγουν τα εγκαύματα.
• Να προτιμούν τις εξόδους πριν από τις 12:00 και μετά τις 17:00, και να παραμένουν στη σκιά.
• Να προτιμούν την προστασία με ρούχα, ελαφρύ και στεγνό ρουχισμό (βαμβακερά), και να μην ξεχνούν το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου.
• Να τους απλώνουν ένα αντηλιακό προϊόν (ΙΡ τουλάχιστον 25) στα σημεία του σώματος που δεν καλύπτονται από τα ρούχα. Να επιμένουν στις ευαίσθητες ζώνες: πρόσωπο, αυτιά, λαιμός, ώμοι και πέλματα.
• Να ανανεώνουν συχνά την εφαρμογή, ιδίως μετά το μπάνιο, χωρίς ωστόσο να παρατείνουν υπερβολικά την έκθεση.
• Να τους δίνουν να πίνουν άφθονα υγρά.
• Να μην εμπιστεύονται:
» την αντανάκλαση
» το βουνό (όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο περισσότερη ενέργεια έχουν οι ακτίνες)
» το συννεφιασμένο ουρανό (μπορεί κανείς να πάθει εγκαύματα ακόμη και αν υπάρχουν σύννεφα)
» τον άνεμο ή το νερό, που ακυρώνουν το προειδοποιητικό σήμα κινδύνου που εκπέμπει η ζέστη.
Να αποφεύγονται:
• Η έκθεση το καλοκαίρι για παιδιά κάτω των 3 ετών: τα παιδιά λαμβάνουν αρκετές ακτίνες σε όλη τη διάρκεια του έτους.
• Οι θερμότερες ώρες της ημέρας: από τις 12:00 έως τις 16:00, θερινή ώρα.
• Η υπερβολική έκθεση: να μη μένουν στην πλαζ ή σε μέρη χωρίς σκιά μεγάλο διάστημα της ημέρας γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλίασης και θερμοπληξίας.
• Να αφήνεται ένα παιδί να πάθει εγκαύματα: ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος 20 με 30 χρόνια αργότερα.
• Τα συνθετικά ρούχα και τα βρεγμένα ρούχα: προστατεύουν λιγότερο καλά από τις UV.
Παιδικά αντηλιακά και συντηρητικά
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά και κυρίως σε αυτά που απευθύνονται στα παιδιά. Με τον όρο συντηρητικά νοούνται όσα συστατικά συντηρούν επιτυχώς από αλλοιώσεις τα καλλυντικά, κυρίως την υδατική φάση, ενώ για την ελαιώδη φάση χρησιμεύουν και τα αντιοξειδωτικά. Υπάρχουν χημικά συντηρητικά (parabens, σορβικό οξύ, βενζοϊκό οξύ) και φυσικά (tea tree oil, neem seed oil κ.ά.). Συνήθεις επιτρεπτές συγκεντρώσεις των συντηρητικών είναι 0,01-1%.
Τελευταία επικρατεί ανησυχία στους καταναλωτές λόγω ποικίλων δημοσιευμάτων για πιθανούς κινδύνους από τη χρήση συντηρητικών στα καλλυντικά. Γενικά όμως είναι απαραίτητα για την πρόληψη και προστασία του τελικού προϊόντος από μικρόβια και αλλοιώσεις και εν τέλει για την προστασία του καταναλωτή. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τα parabens, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να αναγράφουν στη συσκευασία κυρίως παιδικών αντηλιακών «χωρίς paraben».
Parabens λέγονται τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη αλλοιώσεων της υδατικής κυρίως φάσης τους. Τα parabens (μεθυλ-, αιθυλ-, προπυλ-, βουτυλ-, βενζυλ-) είναι πούδρες, σταθερές, άοσμες, άγευστες, ελάχιστα υδατοδιαλυτές και ανεξάρτητες από το pH. Δρουν κυρίως στην υδατική και όχι στην ελαιώδη φάση των καλλυντικών, κατά των μυκήτων και λίγο κατά των gram (+) βακτηριδίων και πολύ λιγότερο κατά των gram (-).
Μπορεί να προκαλέσουν:
» αλλεργικές αντιδράσεις στους χρήστες
» διασταυρούμενη ευαισθητοποίηση, όταν χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλες ουσίες που περιέχουν para-δακτύλιο, π.χ. παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (paba).
Yπερέχουν άλλων συντηρητικών διότι:
» Είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι των μυκήτων και των κόκκων που συχνά επιμολύνουν τα καλλυντικά.
» Είναι λίγες οι περιπτώσεις ευαισθητοποίησης σε parabens, όταν βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις.
» Είναι λιγότερο αλλεργιογόνα σε σχέση με τη φορμαλδεΰδη και τη βρωνοπόλη.