Μπορούν οι βιταμίνες να μειώσουν τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο σώμα μας; Μια διεθνής επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει τέτοιες ενδείξεις, μελετώντας τις βιταμίνες συμπλέγματος Β!
Η ομάδα του Χαρβαρντ, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας Πέτρος Κουτράκης, μελέτησαν τη δράση βιταμινών Β κατά των επιπτώσεων της ρύπανσης της ατμόσφαιρας σε 10 υγιείς συμμετέχοντες σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 18-60 ετών, έλαβαν σε συμπληρώματα φυλλικού οξέος (2,5mg), B6 (50mg) και Β12 (1mg).
Σύμφωνα με τα
πορίσματα της έρευνας, οι βιταμίνες μείωσαν έως και κατά 76% τις επιπτώσεις της
περιβαλλοντικής ρύπανσης στη λειτουργία των γονιδίων!
Αν και πρόκειται για μικρή μελέτη και βεβαίως απαιτούνται
πολύ μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές (περισσότεροι
συμμετέχοντες και σε πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση) για την επιβεβαίωση αυτού του πορίσματος, η επικεφαλής της έρευνας
Ζία Ζονγκ δήλωσε ότι «πρόκειται για μια
πλήρη αντιστάθμιση των αλλαγών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω στο επιγονιδίωμα».
Τόνισε δε ότι οι δόσεις που χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες ήταν αρκετά υψηλές,
μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες δόσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).
Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα αν όντως οι βιταμίνες Β μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ρύπανση του αέρα ξεπερνά τα όρια ασφαλείας (δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.