Προσωπικές μαρτυρίες φαρμακοποιών οι οποίοι εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων ήρθαν σε απόγνωση δημοσιεύει το www.onmed.gr. Οι προσωπικές ιστορίες αναρτώνται καθημερινά στο συνιστολόγιο του κλάδου και χαρακτηρίζονται από πολλούς ως ενδεικτικές για την "βάρβαρη" κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.
«Όνειρο ή εφιάλτης το «άνοιγμα του επαγγέλματος» για έναν νέο φαρμακοποιό;»
- Φαρμακοποιός ετών 35 που διατηρούσε φαρμακείο σε χωριό της επαρχίας με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος το 2006 όταν και απελευθερώθηκαν τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά όρια μεταφέρθηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης. Έκλεισε το φαρμακείο του το 2011 λόγω χρεών σε φαρμακαποθήκες και λόγω καθυστέρησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.
- Φαρμακοποιός, παντρεμένη, ετών 36, άνοιξε φαρμακείο το 2006 σε συνοικιακή περιοχή στα νότια προάστια των Αθηνών. Λόγω της ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει στην ώρα του αλλά και λόγω της μεγάλης απώλειας εισοδήματος που έχει προκαλέσει η μνημονιακή πολιτική αναγκάστηκε υπό το βάρος χρεών σε προμηθευτές να κλείσει το 2013. Σήμερα εργάζεται με τον κατώτατο μισθό σε κεντρικό φαρμακείο.
- Aλλος φαρμακοποιός συγκέντρωσε όλες τις οικονομίες της οικογένειάς του με... ταυτόχρονο τραπεζικό δανεισμό για να ανοίξει φαρμακείο πλησίον επαρχιακού νοσοκομείου κάνοντας χρήση του νόμου Λοβέρδου. Αυτή τη στιγμή δε μπορεί να αποπληρώσει τις φαρμακαποθήκες. Εκτελούσε κατά κόρον φάρμακα υψηλού κόστους (και πολύ χαμηλού ποσοστού κέρδους), ο δανεισμός προς τον ΕΟΠΥΥ – διότι περί τούτου πρόκειται – είναι ασύμφορος αφού ο φαρμακοποιός καλείται να αγοράζει μετρητοίς και να πληρώνεται μετά από τέσσερις μήνες. Λογικό επακόλουθο ότι έτσι δε μπορεί να ανταποκριθεί στην υπέρογκη φορολογία, στα δάνεια και τα πάγια έξοδά του. Αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ενώ παραμένει άγνωστο μέχρι πότε θα καταφέρει να διατηρεί το φαρμακείο του.
- Φαρμακοποιός που άνοιξε το 2011 κάνοντας επίσης χρήση του νόμου Λοβέρδου για την είσοδο νέων φαρμακοποιών στο χώρο σε ό,τι αφορά τις συστεγάσεις, μεταφέρθηκε λόγω χρεών με αποσυστέγαση σε κενή θέση σε χωριό. Παρόλα αυτά, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα χρέη που έχουν δημιουργηθεί λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών ταμείων που εντάχθηκαν στη συνέχεια στον ΕΟΠΥΥ. Με νύχια και με δόντια προσπαθεί να αποπληρώσει τον τραπεζικό του δανεισμό, ενώ παλεύει μήνα με το μήνα για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας με τον ΕΟΠΥΥ να του παρακρατεί μέρος των οφειλομένων του προς εφορία...
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών από το 2011 αποτελούν τροχοπέδη για πολλούς φαρμακοποιούς οι οποίοι έχουν φορολογηθεί κανονικά, έχουν πληρώσει τον ΦΠΑ και δεν έχουν ακόμα εισπράξει τα οφειλόμενα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τον ιστότοπο των φαρμακοποιών, που πολλοί φαρμακοποιοί έχουν κλείσει τα φαρμακεία τους ή και συνταξιοδοτηθεί και έχουν ακόμα λαμβάνειν από τα αφερέγγυα ασφαλιστικά ταμεία. Όσοι δε είχαν προβεί στη διαδικασία δανεισμού factoring, αποδεδειγμένα όχι απλά δεν είδαν κέρδος στις πωλήσεις τους, αλλά είδαν σοβαρή οικονομική ζημία. Πολύ περισσότερα είναι τα λεγόμενα «φαρμακεία-φαντάσματα», τα οποία είναι μεν ανοιχτά αλλά δεν έχουν μέσα ικανό εμπόρευμα για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2009-2011 δεν μπορούν να αποπληρωθούν με τη σημερινή κερδοφορία των φαρμακείων ενώ το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο...
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο από τις καθημερινές ιστορίες φαρμακοποιών που έρχονται στα αυτιά μας, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Ο παρανομαστής είναι κοινός: Νέοι άνθρωποι που δούλευαν είτε σε εταιρείες είτε μόλις είχαν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο αναζήτησαν με τις ευλογίες της πολιτείας (δήθεν «άνοιγμα» επαγγέλματος) το «όνειρο» του ανοίγματος δικού τους φαρμακείου, το οποίο όμως σύντομα έγινε εφιάλτης.