Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Προσοχή με τα φάρμακα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

26/1/2017 10:19:04 πμ
Πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις είναι όσοι λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πιο ευάλωτοι σε εντερικές λοιμώξεις μπορεί να είναι όσοι λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs), φάρμακα που ενδείκνυνται για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και την καούρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Clinical Pharmacology από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Dundee» της Σκωτίας, με επικεφαλής τον Δρ Τόμας Μακ Ντόναλντ, μελετήθηκαν στοιχεία για περίπου 188.000 άτομα που έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και 377.000 που δεν λάμβαναν αυτά τα φάρμακα.


Συνολικά, εντοπίστηκαν 22.705 θετικά αποτελέσματα σε βακτηριακές λοιμώξεις, περιλαμβανομένων 15.273 από το Clostridium difficile και 6.590 από καμπυλοβακτήριο.


Κατά συνέπεια η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων έχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το βακτήριο Clostridium difficile που σημαίνει σοβαρής μορφής διάρροια, ενώ η πιθανότητα ήταν σχεδόν 1,4 φορές μεγαλύτερη, αν νοσηλεύονταν, και σχεδόν διπλάσια αν δεν ήταν στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από το καμπυλοβακτήριο που αποτελεί συχνή αιτία δηλητηρίασης σε περίπτωση που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και 3,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο αν βρίσκονταν εκτός νοσοκομείου.


Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι από την έρευνα δεν φάνηκε να υπάρχει σχέση των εν λόγω φαρμάκων με λοιμώξεις από σαλμονέλα, Shigella και Escherichia coli.


«Τα συγκεκριμένα φάρμακα λειτουργούν αναχαιτίζοντας την υπερπαραγωγή του γαστρικού οξέος από κύτταρα που αποικίζουν τα τοιχώματα του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει έλκη και συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως η καούρα. Η μείωση των στομαχικών οξέων, τα οποία λειτουργούν ως φραγμός στις λοιμώξεις, αυξάνει την πιθανότητα γαστρεντερικής λοίμωξης», εξηγεί ο Δρ Μακ Ντοναλντ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics