Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Προϊόντα μακιγιάζ: Είναι ικανά να αρρωστήσουν τις πελάτισσές σας

17/5/2016 10:31:31 πμ
Τρεις μήνες μετά το άνοιγμα γεμίζουν μικρόβια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 




Περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες χρησιμοποιούν τα προϊόντα του μακιγιάζ επί μήνες ή χρόνια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές μολύνσεις.


Αυτό αποκαλύπτει έρευνα σε 5.000 γυναίκες από την Αγγλία, που έδειξε ότι η μία στις πέντε χρησιμοποιούν το ίδιο μέικ απ περισσότερο από πέντε χρόνια. Η μία στις τέσσερις αλλάζουν μάσκαρα κάθε 12 μήνες και σχεδόν η μία στις δέκα χρησιμοποιούν ακόμα κραγιόν που είχαν αγοράσει πριν από τρία χρόνια. Επίσης μία στις πέντε συμμετέχουσες είπαν ότι χρησιμοποιούν το cleanser τους για τουλάχιστον ένα χρόνο.


Ωστόσο «τα πολυκαιρισμένα προϊόντα μακιγιάζ δεν είναι φιλικά για το δέρμα ενώ συχνά αποτελούν εστίες μικροβίων τα οποία όχι μόνο μπορεί να το μολύνουν αλλά και να προκαλέσουν συστηματικά προβλήματα υγείας», προειδοποιεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία -Δερματοχειρουργική.


«Όταν ένα προϊόν περνάει την ημερομηνία λήξης, τα μόρια που περιέχει μπορεί να διασπαστούν σε υποπροϊόντα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματική αντίδραση και ερεθισμό ή ακόμα και δερματίτιδα εξ επαφής - μια δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, οίδημα (πρήξιμο), φυσαλίδες ή ακόμα και πομφόλυγες («φουσκάλες» γεμάτες υγρό) και εφελκίδες (κρούστες)» εξηγεί.


Ακόμα πιο σοβαρός όμως είναι ο κίνδυνος επιμόλυνσης των προϊόντων από βακτήρια, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικά λοιμογόνα, συμπληρώνει ο Δρ. Μιχελάκης. Αν για παράδειγμα μολυνθεί μια σκιά ή το eye liner, μια πιθανή συνέπεια μπορεί να είναι μόλυνση και κοκκίνισμα των ματιών, ενώ αν είναι μολυσμένο το κραγιόν μπορεί να υπάρξει οίδημα των χειλιών.


Τα είδη των βακτηρίων που μπορεί να μολύνουν τα προϊόντα μακιγιάζ αποκάλυψε πέρυσι έρευνα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London Metropolitan University). Ο Dr Paul Matewele, λέκτορας Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας ανέλυσε στο εργαστήριο πέντε πολυκαιρισμένα προϊόντα ομορφιάς (ρουζ, βάση, λιπ γκλος, μάσκαρα και κραγιόν) ανακαλύπτοντας ότι ήταν μολυσμένα με έξι διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα πέντε από τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.


Το κραγιόν εξετάστηκε μετά από χρήση επί 35 μήνες (10 μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης), η μάσκαρα μετά από χρήση επί 10 μήνες (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το ρουζ έπειτα από χρήση επί 22 μήνες (εννέα μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης).

Αντίστοιχα, η βάση είχε συμπληρώσει 17 μήνες χρήσης (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το λιπ γκλος 12 μήνες (δεν είχε ακόμα λήξει).


Τα τέσσερα στα πέντε ληγμένα προϊόντα περιείχαν κατΆ αρχήν το βακτήριο εντερόκοκκος faecalis που αποτελεί κύρια αιτία μηνιγγίτιδας. Από κει και πέρα όλα τα προϊόντα περιείχαν συνδυασμούς και των άλλων πέντε βακτηρίων που ήταν το eubacterium (προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα), η αερομονάδα (αποτελεί αιτία γαστρεντερίτιδας και μόλυνσης των πληγών), ο σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας (έχει υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά), το προπιονοβακτηρίδιο (προκαλεί ακμή) και το εντεροβακτήριο (προκαλεί ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού).

«Τα προϊόντα του μακιγιάζ περιέχουν συντηρητικά για να τα προστατεύουν από την επιμόλυνση από βακτήρια και μύκητες. Όμως τα συντηρητικά αυτά έχουν συγκεκριμένο χρόνο ημίσειας ζωής και όταν αυτός λήξει, χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους» εξηγεί ο Δρ. Μιχελάκης. «Το ανθρώπινο δέρμα εκ φύσεως φέρει βακτήρια τα οποία εύκολα μπορούν να μεταδοθούν στο μέικ απ με τα σφουγγαράκια, τα βουρτσάκια και τα πινέλα. Όταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια βρίσκονται στο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν ή ακόμα και να μεταλλαχτούν - και από εκεί, επιστρέφουν στο δέρμα σε πολύ μεγαλύτερες και πιο απειλητικές συγκεντρώσεις. Αν μάλιστα υπάρχει κάποια λύση της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή μια μικρή πληγή ή αμυχή, το μικρόβιο μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας συστηματική μόλυνση».


Κάθε πότε θέλουν αλλαγή


Ο Δρ. Μιχελάκης συνιστά να ελέγξετε προσεκτικά όλα τα προϊόντα ομορφιάς, τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και τα βουρτσάκια σας, και να πετάξετε

όσα έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε, όσα έχουν αλλοιωμένη όψη ή/και μυρωδιά, όσα είναι βρώμικα και όσα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης.

Να θυμάστε πως τα προϊόντα αντιγήρανσης, όπως οι ενυδατικές κρέμες, κρατάνε ένα έως δύο χρόνια όταν είναι κλειστά. Μετά το άνοιγμα και την έκθεση του περιεχομένου στον αέρα, το ιδανικό είναι να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι πολύ εύκολο αφού προορίζονται για καθημερινή χρήση, οπότε λογικά θα έχουν τελειώσει σε ένα-δύο μήνες. Ειδικά τα serum, συνήθως έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής 6-12 μήνες.


Τα προϊόντα με βάση το νερό (π.χ. μάσκαρα) και τα φυσικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά είναι πιο ευάλωτα στην αλλοίωση, οπότε πρέπει να τα αλλάζετε συχνά. Ο γενικός κανόνας για τη μάσκαρα είναι πως πρέπει να την αλλάζετε κάθε 3- 4 μήνες, τα κραγιόν μία φορά το χρόνο, τις σκιές, τις πούδρες και το μακιγιάζ σε κρεμώδη μορφή κάθε 6-12 μήνες, τα μολύβια για τα μάτια και τα χείλη το πολύ κάθε δύο χρόνια, και τις υγρές βάσεις και τα concealer κάθε 6-12 μήνες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για άλλη μια χρονιά συνδιοργάνωσαν σημαντικές δράσεις
Και στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων της






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση