Πρόγραμμα περισυλλογής και καταστροφής ληγμένων φαρμάκων
7/2/2012
Σημαντική πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του υπ. Υγείας, του Ε.Ο.Φ.-Ι.Φ.Ε.Τ., του Π.Φ.Σ. και της Ο.Σ.Φ.Ε.
Πρόγραμμα για τη καταστροφή των ληγμένων φαρμάκων ξεκινά την 1η Μαρτίου το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.) και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.).
Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι το 40% των ελληνικών νοικοκυριών έχει στο σπίτι ληγμένα ή αχρησιμοποίητα φάρμακα, η αξία των οποίων ανέρχεται στο ένα δισ. ευρώ.
Τα φάρμακα που έχουν λήξει ή δεν χρησιμοποιούνται θα πετιούνται σε ειδικό πράσινο κάδο ο οποίος θα τοποθετηθεί στα 12.000 φαρμακεία της χώρας.
Την περισυλλογή και τη μεταφορά των φαρμάκων από όλα τα σημεία θα αναλάβει το δίκτυο διανομής της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (Ο.Σ.Φ.Ε.). Τα σκευάσματα θα οδηγούνται αρχικά προς αποθήκευση στη Μονάδα Αποστείρωσης του Ι.Φ.Ε.Τ. στη Μαγούλα Αττικής και από εκεί θα «φεύγουν» σε ειδικές Μονάδες της Ισπανίας και της Γερμανίας για την καταστροφή τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η εν λόγω δράση είναι αδάπανη, καθώς όπως εξήγησε στην ex factory τιμή του φαρμάκου προβλέπεται το τέλος καταστροφής του.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ., Θεόδωρος Αμπατζόγλου, έκανε λόγο για πολύ σημαντική πρωτοβουλία, «που μπορεί πραγματικά να λύσει με έναν οριστικό τρόπο όλο το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων που λήγουν και τα οποία μέχρι σήμερα κατέληγαν στα σκουπίδια δημιουργώντας τεράστιο υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα».
Ο πρόεδρος της Ο.Σ.Φ.Ε., Ανδρέας Γαλανόπουλος, ανέφερε ότι ο ειδικός κάδος περισυλλογής θα διαθέτει δύο θέσεις, ώστε τα αντικαρκινικά φάρμακα και οι ορμόνες που είναι ειδικής διαχείρισης να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα. Αναφέρθηκε μάλιστα σε επενδυτική πρόταση για τη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης, διαχωρισμού υλικών και ουδετεροποίησης και καύσης των προϊόντων στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες πρωτοβουλίες περισυλλογής ληγμένων οικιακών φαρμάκων έχουν ήδη αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι ανά τη χώρα (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Καβάλα, Ροδόπη κλπ).
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Διαβάστε επίσης
21/1/2025 8:15:14 μμΕΟΦ: Κυκλοφόρησε η φεζολινετάντη για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Δίνονται συστάσεις για την παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας των ασθενών
21/1/2025 8:11:38 μμΣειρά Sidoferon: H λύση στην έλλειψη σιδήρου
Κυκλοφορεί από την Olonea