Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πόσο προστατεύουν τα συμπληρώματα ιχθυελαίων την υγεία μας;

7/8/2015 12:19:00 μμ
Μελέτη αμφισβητεί τα οφέλη τους για την υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Τα θεραπευτικά οφέλη των συνθετικών συμπληρωμάτων ιχθυελαίου δεν έγιναν ορατά στα σώματα των συμμετεχόντων σε μια πρόσφατη μελέτη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση αν η χρήση τους είναι απαραίτητη σε διάφορες θεραπείες.

Να σημειωθεί εδώ ότι  στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει τη θεωρία ότι τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τα ψάρια μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ως αποτέλεσμα, έχουν παραχθεί συνθετικές μορφές των ελαίων, που ονομάζονται Specialized Pro-resolving Mediators (SPMs), ώστε να μπορούμε να καταναλώσουμε τακτικά μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσουμε δραστικά την ποσότητα ψαριών που καταναλώνουμε.

Οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Lipid Research, δηλώνουν ότι ενώ η προηγούμενη έρευνα σχετικά με τα συνθετικά έλαια ψαριών έδειξε την αποτελεσματικότητά τους σε κύτταρα εκτός ανθρώπινου σώματος, δεν μπόρεσαν να βρουν την παρουσία ή τα οφέλη των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στους ανθρώπους που πήραν συμπληρώματα.

«Στους ανθρώπους, αδυνατούμε σε μεγάλο βαθμό να παρατηρήσουμε, είτε την ανίχνευση των SPM κατά τρόπο που να σχετίζοντται, είτε τη δόση ιχθυελαίου ή την επίλυση των φλεγμονών», είπε ο Δρ Garret A. Fitz Gerald, του Τμήματος Φαρμακολογικών Συστημάτων και Μεταγραφικής Θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

 «Οι μελέτες με συνθετικά SPMs αυξάνουν την πιθανότητα να αποτελέσουν δομική βάση για την οικοδόμηση φαρμάκων που περιορίζουν τις φλεγμονές. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας αμφισβητούν τη σημασία αυτού του συστήματος στην αυτογενή απάντηση του οργανισμού μας στις φλεγμονές. Συγκεκριμένα, δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν το ρόλο τους στην μεσολάβηση της αντιφλεγμονώδους δράσης των ιχθυελαίων, ενός ούτως ή άλλως υποθετικού οφέλους για την υγεία, αυτών των συμπληρωμάτων που ακόμη δεν έχει τεκμηριωθεί».

Δίνοντας συνθετικά συμπληρώματα σε υγιή άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στο αίμα ή στα ούρα, ούτε παρατήρησαν κάποια χημική απόδειξη ότι ήταν παρόντα κατά την επίλυση φλεγμονών.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εξήγηση για αυτό έγκειται εν μέρει στον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται αυτά τα έλαια. Όταν οι άνθρωποι τρώνε ψάρια, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καταναλώνονται ως τριγλυκερίδια συνδεδεμένα με ένα σκελετό γλυκερόλης. Όταν τα συμπληρώματα παράγονται τεχνητά, τα λιπαρά οξέα αποσπώνται από τη γλυκερόλη και συμπυκνώνονται είτε ως αιθυλεστέρες είτε ως τριγλυκερίδια.

Το ανθρώπινο έντερο επεξεργάζεται τα φυσικά τριγλυκερίδια με διαφορετικό τρόπο από τα συνθετικά, λόγος για τον οποίο οι ερευνητές εικάζουν ότι τα αναμενόμενα αποτελέσματα των ελαίων δεν ήταν ανιχνεύσιμα στους συμμετέχοντες της μελέτης.

«Βρήκαμε ότι η κλινική υπόσχεση αυτών των μεσολαβητών είναι αδύναμη», είπε ο Δρ Carsten Skarke, συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Υπάρχουν λίγα αξιόπιστα στοιχεία που βασίζονται σε τέτοιες αυστηρές μεθόδους ανίχνευσης όπως η φασματομετρία μάζας επιβεβαιώνοντας ότι τα SPMs σχηματίζονται στο ανθρώπινο σώμα μετά από τη λήψη χαπιών ιχθυελαίου».

Πηγές: Journal of Lipid Research






Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics