Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Πόσο ωφέλιμο είναι το γιαούρτι για την καρδιαγγειακή υγεία

16/2/2018 1:53:33 μμ
Μια μετα-ανάλυση στοιχείων από χιλιάδες ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες και τις γυναίκες που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.


Η υπέρταση θεωρείται μείζων παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Αρκετές μελέτες έχουν ήδη τεκμηριώσει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην καρδιαγγειακή υγεία, αλλά το γιαούρτι μπορεί να έχει ανεξάρτητη σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.


Στην παρούσα μελέτη, έγινε ανάλυση στοιχείων για πάνω από 55.000 γυναίκες (30-55 ετών) με υπέρταση που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα Nurses' Health Study και για 18.000 άνδρες (40-75 ετών) που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα Health Professionals Follow-Up Study. Στη Nurses' Health Study οι συμμετέχουσες είχαν συμπληρώσει ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο το 1980 για τις διατροφικές τους συνήθειες ένα χρόνο πριν. Επίσης είχαν αναφέρει τυχόν ιατρικά προβλήματα, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση.


Από τη μετα-ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη κατανάλωση γιαουρτιών συσχετίστηκε με 30% μείωση του κινδύνου εμφράγματος μυοκαρδίου στις γυναίκες και κατά 19% στους άνδρες.


Καταγράφηκαν 3.300 και 2.148 συνολικά περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και επαναγγείωση) στη Nurses' Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study, αντίστοιχα. Η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο υποβολής σε επαναγγείωση.


Και στις δύο ομάδες οι συμμετέχοντες, που έτρωγαν πάνω από 2 μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα, είχαν κατά προσέγγιση 20% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όταν προστέθηκε και η επαναγγείωση στη μεταβλητή του τελικού αποτελέσματος της καρδιαγγειακής νόσου, τα ποσοστά έπεσαν για άνδρες και γυναίκες, αλλά παρέμεναν σημαντικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τονίζει ότι είναι παράνομη η χρήση του όρου «φαρμακείο» και επικίνδυνη η ανεξέλεγκτη χορήγηση φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

ΕΕΣ: Υλοποιεί πιστοποιημένα μαθήματα Πρώτων Βοηθειών εξ αποστάσεως
Τώρα ακόμα και οι πολίτες απομακρυσμένων περιοχών μπορούν να εκπαιδευτούν
ΕΕΣ & ΚΑΕ Ολυμπιακός: Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν χαμόγελα σε εκατοντάδες παιδιά
Υλοποιώντας τη δράση «Teddy Bear Toss» στον αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει το έργο του GIVMED
Με στόχο την ίση πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας