Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πόσο ακριβότερα είναι τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. στην Ευρώπη

9/11/2015 10:27:11 πμ
Τι θα γίνει στην Ελλάδα της κρίσης, αν απελευθερωθεί η διανομή τους;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ακριβότερα θα κοστίζουν τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ., στην περίπτωση που απελευθερωθεί η διανομή τους, υποστήριζαν οι φαρμακοποιοί από τότε που πρωτο-τέθηκε το ζήτημα από την «περίφημη» εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Σήμερα, έρευνα του iatronet.gr σε αγορές του εξωτερικού έρχεται να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό: Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που έχουν απελευθερωθεί και διανέμονται -εκτός του φαρμακείου- σε αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, πωλούνται έως και πέντε φορές ακριβότερα, συγκριτικά με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα.


 

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα από φάρμακα καθημερινής χρήσης:

  • το Depon πωλείται στην Ελλάδα 0,75 ευρώ, ενώ στην Αγγλία 2,34 ευρώ.
  • η Ασπιρίνη πωλείται στην Ελλάδα 1,81 ευρώ (στα φαρμακεία), ενώ το εύρος τιμών στην Ευρώπη (λιανεμπορικές αλυσίδες) είναι από 2,45 ευρώ μέχρι και 6 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο site, Έλληνας κλινικάρχης επιβεβαίωσε τα παραπάνω και πρόσθεσε ότι το σκεύασμα Voltaren (μυοχαλαρωτικό), το οποίο στην Ελλάδα κοστίζει 4,16 ευρώ, στην Ευρώπη η τιμή του κυμαίνεται από 9,30 ευρώ έως και 11 ευρώ.

 


Τι θα γίνει λοιπόν με τις τιμές των εν λόγω προϊόντων στην ελληνική αγορά μετά την απελευθέρωσή τους, η οποία κατά τους δανειστές πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και να αφομοιωθεί από όλους έως τα τέλη του 2016; Επίσης θα καταφέρει αυτή η κατηγορία προϊόντων να διεισδύσει στην αγορά στα ποσοστά της Ευρώπης; Σύμφωνα με το iatronet, αυτό θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η σχέση του Έλληνα με το φαρμακοποιό του είναι μακρόχρονη και θεμελιώνεται από εμπιστοσύνη. Εξάλλου, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής στα σούπερ μάρκετ δεν έκαναν ούτε κατά διάνοια τις αναμενόμενες πωλήσεις.


Φαρμακοποιός που λειτουργεί φαρμακείο στην Αθήνα ανέφερε στο iatronet.gr ότι η απελευθέρωση των λεγόμενων στην Ευρώπη OTC (Over The Counter) ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 και αυτήν τη στιγμή έχουν πετύχει ένα ποσοστό διείσδυσης από 11% μέχρι και 16% (Αγγλία). Το κράτος όπου μακράν τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ συγκαταλέγονται στους πρωταγωνιστές είναι η Αμερική, όπου το ποσοστό διείσδυσής τους έχει φτάσει το 21%.

 


Η γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η επιλογή της «αυτοθεραπείας» αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης αυτών των προϊόντων στο μέλλον, δεδομένου ότι ο τζίρος των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. στην Ελλάδα εκτιμάται από 250-300 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση