Τα Ω3 λιπαρά οξέα και ειδικά το DHA σχετίστηκαν με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν το βιοχημικό
μηχανισμό που επιτρέπει στο DHA και στα
άλλα Ω3 λιπαρά οξέα να επιβραδύνουν την
ανάπτυξη των όγκων. Ειδικότερα γνωρίζοντας ότι τα κύτταρα των όγκων, όταν βρίσκονται
σε όξινο μικροπεριβάλλον, αντικαθιστούν τη γλυκόζη με τα λιπίδια ως πηγή ενέργειας
για να πολλαπλασιαστούν και ότι αυτά τα κύτταρα είναι τα πιο επιθετικά και δημιουργούν
μεταστάσεις, βρήκαν ότι τα λιπαρά οξέα επιδρούν διαφορετικά στους όγκους, κάποια
διέγειραν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ άλλα τα εξόντωναν.
Μεταξύ αυτών των τελευταίων,
το DHA «κυριολεκτικά τα δηλητηριάζει», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Όπως εξηγούν, το DHA εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα μέσω της υπεροξείδωσής του.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των ακόρεστων λιπαρών οξέων στο κύτταρο, τόσο
μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οξείδωσης. Σε μεγάλη ποσότητα DHA, το κύτταρο του
όγκου υπερφορτώνεται, δεν μπορεί να αποθηκεύσει DHA και πεθαίνει από την οξείδωση.
Οι ερευνητές προχώρησαν και σε πειράματα σε ποντίκια και είδαν ότι με διατροφή
εμπλουτισμένη με DHA η ανάπτυξη των όγκων επιβραδύνθηκε σημαντικά. Θεωρούν ότι
απέδειξαν τη σημαντική συμβολή του DHA στην καταπολέμηση του καρκίνου και δεδομένου
ότι μελέτες δείχνουν πως κατά μέσο όρο λαμβάνουμε μόνο 50-100mg την ημέρα,
συνιστούν τη λήψη τουλάχιστον 250mg DHA την ημέρα.