Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πώς συνδέονται ο διαβήτης με τον καρκίνο του παγκρέατος

31/1/2017 10:00:13 πμ
Τι πρέπει να προσέχουν γιατροί και ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τη σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου του παγκρέατος μελέτησαν επιστήμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Πρόληψης στη Λιόν της Γαλλίας, καταλήγοντας σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πορίσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου στο 'Aμστερνταμ, η εμφάνιση διαβήτη ή η απότομη επιδείνωσή του μπορεί να αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για κρυφό παγκρεατικό καρκίνο και θα πρέπει να γίνει η σχετική διερεύνηση», ανέφεραν οι ερευνητές.


Αναλυτικά, διεξήγαν μια μεγάλη έρευνα σε 825.000 διαβητικούς (τύπου 2) ασθενείς καθώς και σε 2.757 άτομα που ανέπτυξαν καρκίνο του παγκρέατος και διαπιστώθηκε τα εξής:

  • Το 50% των περιστατικών καρκίνου παγκρέατος διαγνώσθηκαν μέσα σε ένα έτος από τη διάγνωση των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
  • Το 1/5 διαγνώσθηκε μέσα σε 90 μέρες από τη διάγνωση διαβήτη.
  • Μετά το πέρας του έτους από τη διάγνωση του διαβήτη, τα περιστατικά του συγκεκριμένου καρκίνου μειώθηκαν δραστικά.
  • Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι διαβητικοί που εμφάνισαν απότομη επιδείνωση και έπρεπε να κάνουν πιο επιθετική αντιδιαβητική θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης, είχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Πώς εξηγείται

Όπως τονίζουν οι ειδικοί η σχέση του διαβήτη και του καρκίνου του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Καταρχάς, οι θεραπείες με τις ινκρετίνες (αντιδιαβητικά φάρμακα), οι οποίες ενεργοποιούν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, μπορεί να προκαλέσουν καρκινογένεση. Επιπλέον όμως ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι ινκρετίνες θεωρήθηκαν λανθασμένα υπεύθυνες για την εμφάνιση του καρκίνου, καθώς χορηγήθηκαν σε διαβητικούς, οι οποίοι είχαν ήδη προσβληθεί από –μη διαγνωσμένο ακόμη– καρκίνο του παγκρέατος. Όταν τελικά τα συμπτώματα γίνουν σαφή και ο κρυφός καρκίνος διαγνωσθεί, φαίνεται σαν να οφείλεται στη λήψη αυτών των φαρμάκων, ενώ στην πραγματικότητα ο καρκίνος προϋπήρχε και ήταν αυτός που προκάλεσε την επιδείνωση του διαβήτη.

Το μέλλον

Σήμερα δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη μη επεμβατική μέθοδος που να ανιχνεύει τον ασυμπτωματικό καρκίνο του παγκρέατος, γι' αυτό και θεωρείται ένας από τους πιο θανατηφόρους διεθνώς.

Η ελπίδα των ερευνητών είναι ότι θα μπορούσαν να συνδυασθούν στο μέλλον οι διαγνωστικές εξετάσεις αίματος για διαβήτη με νέους βιοδείκτες για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics