Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πώς οι σπιρομετρήσεις στα φαρμακεία προάγουν την υγεία των ασθενών

16/9/2021 2:54:15 μμ
Διεθνής ανασκόπηση μελετών αποδεικνύει τα οφέλη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Παρά τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η σπιρομέτρηση δεν χρησιμοποιείται επαρκώς στη διάγνωση του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) ούτε στη διαχείριση των ασθενών, σύμφωνα με την Alexa Sevin Valentino, αν. καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η οποία διεξήγε έρευνα που ανέδειξε ότι η εν λόγω εξέταση αποτελεί μια ευκαιρία για τους φαρμακοποιούς να καλύψουν τις ανάγκες των διαγνωσμένων και μη ασθενών.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά φαρμακοποιούς που παρέχουν υπηρεσίες σπιρομέτρησης ανά τον κόσμο είτε σε κοινοτικά φαρμακεία είτε σε άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Τα συμπεράσματα της Sevin και της ομάδας της για τα κοινοτικά φαρμακεία ήταν ότι μπορεί να αυξηθεί η πρόσβαση του κοινού στην εν λόγω εξέταση. Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκή ενημέρωση από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ θέματα κοστολόγησης/αποζημίωσης της υπηρεσίας δεν επιτρέπουν να αναδειχθεί η χρησιμότητα αυτής για τη δημόσια υγεία.

Σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι φαρμακοποιοί μετά από ειδική εκπαίδευση παρέχουν την υπηρεσία σύμφωνα με τα ποιοτικά πρότυπα, ενώ προσφέρουν στον ασθενή τη δυνατότητα σε μία επίσκεψη να κάνει την εξέταση, να πάρει τα αποτελέσματα αυτής και τη διάγνωση, καθώς και να γίνει τυχόν αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών για τη διαχείριση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων μέσω συμβουλευτικής σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος, την εκπαίδευση στη χρήση των αναπνευστικών συσκευών, τη διαχείριση και τη συμμόρφωση στην αγωγή.

Η ανασκόπηση των μελετών έδειξε ότι οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο στην ανίχνευση των ασθενών, στη διάγνωση αναπνευστικών παθήσεων και στη διαχείρισή τους. Παράλληλα οι ασθενείς αισθάνονταν πιο άνετα να εξεταστούν σε δομές ΠΦΥ, καθώς και να πληρώσουν την υπηρεσία, καθιστώντας τη οικονομικά βιώσιμη.

Περισσότερα εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ