Τα περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα δρουν θετικά μόνο στο 50% των ασθενών που τα λαμβάνουν. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα μόνο σε 6 από τους 10 ασθενείς. Τα αντικαρκινικά είναι αποτελεσματικά μόνο στο 1/4 των ασθενών, ενώ τα 2 συχνότερα χορηγούμενα φάρμακα για την ινομυαλγία βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση της υγείας μόνο στους 2 από τους 10 ασθενείς. Τα φάρμακα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερδιέγερσης έχουν αποτελέσματα μόνο σε 1 από τα 10 παιδιά προσχολικής ηλικίας που τα λαμβάνουν.
Αυτά αναφέρονται σε ένα infographic που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο θέλοντας να κάνει γνωστή τη νέα προσέγγιση στην ιατρική, η οποία αναμένεται να αλλάξει δραματικά όλα όσα γνωρίζουμε και περιμένουμε από την ιατρική και τη διαγνωστική σήμερα… την εξατομικευμένη ιατρική.
Η εξατομικευμένη ιατρική παίρνει πληροφορίες από τα κλινικά, γενετικά και περιβαλλοντολογικά δεδομένα κάθε ατόμου-ασθενή, τα οποία είναι μοναδικά για τον ίδιο. Η αγωγή που προτείνεται τελικά ακολουθεί τη φιλοσοφία: ο σωστός ασθενής με το σωστό φάρμακο, στη σωστή δόση και τη σωστή ώρα.
Σύμφωνα με έρευνα, τα 2/3 των ατόμων που ερωτήθηκαν θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν μια εξατομικευμένη αγωγή που λαμβάνει υπόψη το γενετικό και βιολογικό τους προφίλ, από το να λάβουν μια θεραπεία που είναι κοινή για όλους τους ασθενείς (όπως ήταν η λογική της ιατρικής και της φαρμακευτικής μέχρι σήμερα).
Ηχηρά ονόματα στον κόσμο της τεχνολογίας και της πληροφορικής –μόλις τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου– επενδύουν και δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, κατασκευάζοντας προϊόντα ανάλυσης γενετικού υλικού (λογισμικά, πλατφόρμες, διαγνωστικά τεστ) και ευελπιστώντας σε μια βαθύτερη κατανόηση ασθενειών, όπως ο καρκίνος, και στην τελική πρόταση για θεραπεία που αφορά κάθε ασθενή χωριστά.
Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες είναι οι ακόλουθες:
- Η Intel Corp συμπράττει με το Πανεπιστήμιο του Oregon τον Απρίλιο του 2013 για να βελτιώσουν την ταχύτητα στις αναλύσεις γονιδιώματος, με αρχικό στόχο τη μελέτη σε καρκινοπαθείς ασθενείς, ώστε να «κατανοηθεί» καλύτερα η συγκεκριμένη νόσος.
- Η Panasonic, επίσης τον Απρίλιο του 2013, ανακοινώνει την ανάπτυξη ενός DNA test –σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο IMEC στο Βέλγιο–το οποίο παρέχει γενετικές πληροφορίες με μια σταγόνα αίματος.
- Η IMB, από το Μάιο του 2013, συνεργάζεται με το Κέντρο για τον Καρκίνο του Memorial Sloan-Kettering για την εξατομικευμένη κατανόηση του καρκίνου.
- Η Dell, τον Ιούλιο του 2013, λανσάρει στην αγορά την πλατφόρμα Active Infrastructure for High Performance Computing Life Sciences, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να συγκεντρώσουν, να αποθηκεύσουν και να αναλύσουν μεγάλης κλίμακας σύνολα δεδομένων από γονιδιώματα.
- Η εταιρεία Foundation Medicine, με κύριους επενδυτές την Google και τον Bill Gates, βγάζει στην αγορά, το Σεπτέμβριο του 2013, DNA τεστ για καρκινοπαθείς.
- Το ιατρικό τμήμα της Samsung, με το ερευνητικό του κέντρο για το γονιδίωμα (Samsung Genomics Research Institute) ηγείται μια μεγάλης κλίμακας έρευνα για το καρκινικό γονιδίωμα από το Δεκέμβριο του 2013, ενώ την ίδια περίοδο η ολλανδική εταιρεία Genalice λανσάρει ένα λογισμικό που αναλύει το ανθρώπινο γονιδίωμα μέσα σε 25 λεπτά.
- Η Sony δημιουργεί την ερευνητική
εταιρεία P5 Inc. σε συνεργασία με την ιατρική
εταιρεία M3 και την
εταιρεία Illumina για μια πλατφόρμα που θα παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης γονιδιώματος
και μπορεί να αντιπαραβάλει γενετικές πληροφορίες με άλλα ιατρικά δεδομένα.
της Αναστασίας Σαράφη