Ο μόλυβδος είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται φυσιολογικά στο φλοιό της γης. Παράγεται επίσης και από πολλές δραστηριότητες του ανθρώπου και έχει χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από προϊόντα οικιακής και άλλης χρήσης. Σε ανόργανη κυρίως μορφή βρίσκεται στα νερά, στο έδαφος, καθώς και στον αέρα και την σκόνη επιβαρύνοντας τελικά και την τροφική αλυσίδα.
Η κύρια πηγή έκθεσης είναι η τροφή περιλαμβανομένου και του νερού. Για αυτό ισχύουν πολύ αυστηρά όρια των επιπέδων μολύβδου στο νερό και τα τρόφιμα.
Μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει πως τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα μολύβδου, μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη νοημοσύνη μετά από δεκαετίες, όταν πια θα βρίσκονται στη μέση ηλικία, πράγμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες και γα την οικονομική κατάστασή τους.
Ο μόλυβδος έχει τοξική δράση και μπορεί να
βλάψει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών. Επίπεδα μολύβδου, όχι
μεγαλύτερα από πέντε μικρογραμμάρια ανά ένα δέκατο του λίτρου (dl) αίματος,
μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στο δείκτη νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο
Οργανισμό Υγείας.
Η σχετική έρευνα που
δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό
«JAMA», αναφέρει ότι όσα παιδιά είχαν επίπεδα μολύβδου άνω των 10
μικρογραμμαρίων ανά dl, είχαν κατά μέσο όρο 4,2 μονάδες χαμηλότερο δείκτη
νοημοσύνης ως ενήλικοι. Επιπλέον, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μεγαλύτερα
επίπεδα μολύβδου, είχαν χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερο προνομιούχα
επαγγέλματα ως ενήλικοι.
Πώς τα παιδιά εκτίθενται στο μόλυβδο;
Η πιο κοινή αιτία της δηλητηρίασης από μόλυβδο, σήμερα, είναι οι μπογιές προηγούμενης γενιάς που δυστυχώς περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μπογιές που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο του σπιτιού από το 1978, όταν η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων ( CPSC ) έθεσε όρια στην περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 0,06% για κάθε μπογιά που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε κατοικίες, παιχνίδια ή έπιπλα.
Ωστόσο, πολλά μεγάλα σπίτια και κτίρια διαμερισμάτων (ιδίως εκείνα που κατασκευάστηκαν πριν το 1960) έχουν βαφτεί με μπογιές που περιείχαν μόλυβδο. Παρά την απαγόρευση της χρήσης τέτοιων βαφών στην Ε.Ε. ακόμη και σήμερα τέτοιες μπογιές χρησιμοποιούνται σε έπιπλα και παιχνίδια που κατασκευάζονται σε τρίτες χώρες.