Οι άνθρωποι, που είναι γενετικά προγραμματισμένα να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό, που βασίζεται στο γενετικό προφίλ δεκάδων χιλιάδων εθελοντών από την Ευρώπη, ενισχύει τη θεωρία ότι η «βιταμίνη του ήλιου» παίζει ρόλο στην πολλαπλή σκλήρυνση (αυτή είναι η σύγχρονη ονομασία της νόσου).
Οι ερευνητές ήδη εξετάζουν εάν η χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει όσους αδυνατούν να την παράγουν μόνοι τους. Η βιταμίνη D φυσιολογικά παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό, κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο.
Οι υπόνοιες για το ρόλο της βιταμίνης στην πολλαπλή σκλήρυνση υπάρχουν εδώ και χρόνια, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η νόσος είναι συχνότερη στις χώρες με λιγότερη ηλιοφάνεια. Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο, αν δηλαδή η έλλειψη της βιταμίνης προκαλεί τη νόσο.
Για να διερευνήσει το θέμα, διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασε τη γενετική προδιάθεση για χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε 14.498 πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση και 24.091 υγιείς συνομηλίκους τους. Οι ερευνητές αναζήτησαν 4 συγκεκριμένες γενετικές μεταλλαγές οι οποίες συσχετίζονται ισχυρά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές έφεραν έστω και μία από αυτές τις μεταλλαγές και επομένως είχαν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.
«Ο σχεδιασμός της μελέτης μας ήταν τέτοιος, ώστε σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζονται τα ευρήματά μας με παράγοντες του τρόπου ζωής», δήλωσε ο δρ Μπρεντ Ρίτσαρντς, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά. «Επομένως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα γενετικώς χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται ισχυρά με αυξημένη επιρρέπεια στην πολλαπλή σκλήρυνση». Ωστόσο, αν η αναπλήρωση της βιταμίνης μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου, είναι άλλο θέμα, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει, προσθέτοντας πως αυτό θα πρέπει να εξακριβωθεί μετά από περαιτέρω μελλοντικές μελέτες.