Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πώς φάρμακα από το Ρέθυμνο καταλήγουν στην Καστοριά

5/2/2023 11:16:17 μμ
Και γιατί η Ελλάδα θα βλέπει φάρμακα με το σταγονόμετρο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο γρίφος των ελλείψεων των φαρμάκων δεν έχει ακόμα λυθεί, με το γιγάντιο πρόβλημα να εξακολουθεί να απασχολεί την καθημερινότητα των ασθενών και των φαρμακοποιών. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Υγείας ακόμα δεν φαίνεται να δίνουν αποτελέσματα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην προσπάθειά τους οι φαρμακοποιοί να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους καταφεύγουν σε πρωτοφανείς λύσεις. 

Το μόνο θετικό της όλης κατάστασης είναι ότι αναδεικνύεται η αλληλεγγύη μεταξύ των φαρμακοποιών, γιατί πραγματικά καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια ο ένας να βοηθήσει τον άλλο και όλοι μαζί να δώσουν την αναγκαία θεραπεία στους ασθενείς τους. Είναι ενδεικτικά τα όσα περιέγραψε ο γραμματέας του Φ.Σ. Ρεθύμνου Ανδρέας Αντωνίου στο τοπικό ραδιόφωνο TEAMS FM 102: ο ίδιος έχει βοηθήσει συνάδελφό του στην Καστοριά, στέλνοντας φάρμακο για την ημικρανία και αντίστοιχα γνωρίζει περίπτωση ασθενούς-συμπολίτη του που βρήκε το φάρμακό του από την 'Αρτα! 

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος και δημοσιεύει το goodnet.gr, ένας από τους άξονες του προβλήματος είναι ότι η αντιμετώπιση της φαρμακευτικής πολιτικής στην Ελλάδα γίνεται με μνημονιακούς όρους: δηλαδή με δύο δελτία τιμών κάθε χρόνο, στα οποία μεσοσταθμικά μειώνεται η τιμή των φαρμάκων, η οποία ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων τιμών της ΕΕ. Όπως αναφέρει: «Παρότι ευαγγελιζόμαστε ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια κι έχουμε ησυχάσει, είναι ένας μνημονιακός όρος που παραμένει, μία τακτική που προσπαθεί να μετριάσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν δει κανείς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, θα διαπιστώσει πως ενώ η φαρμακευτική δαπάνη διατηρείται σταθερή, η συμμετοχή των ασθενών σε αυτή, το 2022 αυξήθηκε! Δηλαδή, ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται, τα λεφτά που βγάζει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του για να δώσει για τη φαρμακευτική του αγωγή, αυξήθηκαν! Αυτό είναι το άλλο παράδοξο!”.

Ο Α. Αντωνίου επισημαίνει ότι από την αρχή του 2023 οι φαρμακοποιοί έχουν δεχθεί τρεις επιστολές εταιρειών που επισήμως τους ανακοίνωσαν το σταμάτημα της διάθεσης (όχι της παραγωγής) σκευασμάτων τους στην Ελλάδα και σημειώνει:
«Σταματούν να διαθέτουν τα εν λόγω φάρμακα γιατί δεν τους συμφέρει. Όσο η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα μειώνεται επικίνδυνα, αυτό θα συμβαίνει. Και δεν λέω να αυξηθεί η τιμή του φαρμάκου για να κερδίσουν περισσότερα οι φαρμακοποιοί. Πρέπει ωστόσο να βρεθεί εκείνη η φόρμουλα, προκειμένου η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα να είναι τέτοια ώστε οι ποσότητες που έρχονται να είναι προς το συμφέρον και των πολιτών και των εταιρειών, οι οποίες παράγουν και εισάγουν το φάρμακο στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν συμβαίνει στην πλειοψηφία των φαρμάκων. Οπότε, όταν μειώνεται η παραγωγή, φάρμακα στην Ελλάδα θα βλέπουμε με το σταγονόμετρο».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς