Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πώς εκτελούνται γνωματεύσεις αναλωσίμων με άυλα barcode

10/12/2018 10:57:47 πμ
Διευκρινίσεις από την ομάδα υποστήριξης eΔΑΠΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όταν υπάρχουν άυλα barcode, είναι η υποχρεωτική και η εκτέλεση των γνωματεύσεων μέσω αυτών, διευκρινίζει μεταξύ άλλων η ομάδα υποστήριξης του eΔΑΠΥ από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ ως απάντηση στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.


Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος κατέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με το νέο τρόπο εκτέλεσης γνωματεύσεων, προκειμένου να βοηθήσει τους φαρμακοποιούς να μην έρθουν αντιμέτωποι με περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ.


Σημειώνεται λοιπόν ότι αναλώσιμα που έχουν άυλα barcode, εκτελούνται αποκλειστικά με τη διαδικασία των άυλων barcode. Όσοι φαρμακοποιοί έχουν εκτελέσει παραπεμπτικά με αναλώσιμα που έχουν άυλα κουπόνια και εκ παραδρομής τα πέρασαν χειροκίνητα με αναζήτηση είδους, πρέπει να ακυρώσουν τα παραπεμπτικά και να τα επανεκτελέσουν με το σωστό τρόπο.


Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν πρέπει να εκτυπώνονται τα άυλα barcode στη σελίδα του παραπεμπτικού, γιατί έτσι δεν μπορεί να γίνει σωστά η ψηφιοποίηση της υποβολής, ώστε να προχωρήσει για εκκαθάριση. Η εκτύπωση των νέων barcode πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστή σελίδα.

Εφόσον εκτυπώνεται λοιπόν η ειδική αυτή σελίδα, δεν χρειάζεται να επικολλούνται τα barcode eπάνω στη γνωμάτευση.


Όταν η γνωμάτευση έχει εκτελεστεί με άυλα barcode, κατά την εκτέλεση της γνωμάτευσης παράγεται εκτύπωση, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα άυλα barcode που χρησιμοποιήθηκαν. Αν δεν παραχθεί αυτή η σελίδα, σημαίνει ότι η εκτέλεση δεν έγινε με άυλα barcode ή είχε άλλο τεχνικό πρόβλημα ο φαρμακοποιός (π.χ. βλάβη του εκτυπωτή του). Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αναζητήσει τη συνταγή και να κάνει επανεκτύπωση.


Τέλος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της εφαρμογής, σε περίπτωση ακύρωσης μιας γνωμάτευσης, τα άυλα barcode που χρησιμοποιήθηκαν απελευθερώνονται. Υπάρχουν όμως ελάχιστες περιπτώσεις που από σφάλμα των ηλεκτρονικών συστημάτων μπορεί να παραμείνουν δεσμευμένα. Σε αυτή την περίπτωση κάθε φαρμακείο ή πάροχος που θα λάβει μήνυμα περί μη αποδέσμευσης του άυλου θα πρέπει να απευθυνθεί στο edapy@eopyy.gov.gr αναφέροντας τον αριθμό του άυλου barcode.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόσθετο όφελος η κατάργηση της εκτύπωσης των παραστατικών
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση