Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πώς διώκονται τα φθηνά ελληνικά φάρμακα;

30/1/2017 3:06:53 μμ
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δραματική μέση μείωση τιμής έως και 67% έχουν υποστεί τα ελληνικά γενόσημα στο διάστημα 2009- 2016, με περισσότερα από αυτά να διακρίνονται πλέον ως τα φθηνότερα στην Ευρώπη. Κι αυτό, ενώ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% της δαπάνης αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2015. Πρόκειται για μια εξέλιξη, που αναμφίβολα στερείται λογικής. Πόσο μάλλον, όταν παρατηρείται εν μέσω οικονομικής κρίσης κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.

Από μελέτη μάλιστα της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ για έναν αντιπροσωπευτικό μήνα του 2016 προκύπτει, πως μόλις 1 στα 4 φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι γενόσημο, ενώ μόλις 1 στα 5 ευρώ που δαπανώνται για φάρμακο αφορά σε αποζημίωση γενοσήμου.

Και η στρέβλωση δεν σταματάει εδώ. Ενδεικτικό της μονομερούς τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αποτελεί το γεγονός, ότι πολλά γενόσημα που καλύπτουν βασικές θεραπευτικές ανάγκες εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με αυτή που είχαν τα αντίστοιχα πρωτότυπα 6 χρόνια πριν. Σε ορισμένες μάλιστα δραστικές ουσίες, η διαφορά αυτή ξεπερνά το 80%.


Οι επιπλέον μειώσεις που επέφερε το τελευταίο δελτίο τιμών κατέστησαν τα ελληνικά γενόσημα έως και 60% φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά σκευάσματα, καταρρίπτοντας κάθε ισχυρισμό περί ακριβών ελληνικών γενοσήμων.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως με τη μονοδιάστατη αυτή λογική η διεύρυνση της χρήσης γενοσήμων καθίσταται «κατ' επίφαση» στόχος. Πρωτίστως όμως, γεννά σοβαρές απειλές για τη Δημόσια Υγεία εν μέσω οικονομικής κρίσης. Κι αυτό, γιατί μοιραία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη των ελληνικών γενοσήμων στην αγορά με άμεση συνέπεια την υποκατάστασή τους με ακριβότερα σκευάσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, εύλογα γεννάται το ερώτημα, ποιος ο λόγος να στερείται ο Έλληνας ασφαλισμένος την πρόσβαση σε οικονομικές θεραπείες με ο,τι συνεπάγεται αυτό για το ύψος των συμμετοχών του. Κι είναι άραγε αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος για την επίτευξη εξοικονομήσεων; Οι αριθμοί δίνουν, όπως φαίνεται, τις απαντήσεις.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών