Φοιτητές Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του 'Αινταχο των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Αλάσκα μίλησαν στο περιοδικό Pharmacy Times για τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσουν βγαίνοντας στον επαγγελματικό στίβο. Αυτό που αποκομίζει κανείς διαβάζοντας για τα όνειρα των μελλοντικών φαρμακοποιών είναι η αγάπη και το κίνητρο να προσφέρουν ουσιαστική φροντίδα στους πιο ευάλωτους ασθενείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προτιμήσεις των φοιτητριών που συμμετείχαν στο διάλογο του Pharmacy Times, περιλαμβάνεται η επιθυμία για περαιτέρω εξειδίκευση στα ογκολογικά φάρμακα, στη διαχείριση οπιοειδών, στη φροντίδα υγείας της LGBTQ+ κοινότητας και των ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών.
Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση σε απομονωμένες περιοχές ή ακόμα και σε τρίτες χώρες, π.χ. μέσω οργανώσεων όπως είναι οι Γιατροί (και οι Φαρμακοποιοί) Χωρίς Σύνορα. «Όλοι αξίζουν φροντίδα υγείας. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή πού γεννήθηκες. Δεν είναι δίκαιο κάποιοι άνθρωποι να αρρωσταίνουν και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό», αναφέρει η νεαρή Jessica Goodman.
Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και στην ακαδημαϊκή καριέρα. Η Kristen Morse έχει ήδη ασχοληθεί με την εξέλιξη της φαρμακευτικής πρακτικής και με τη σύνταξη πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και όπως αναφέρει, ανακάλυψε «πόσα πολλά μπορούν οι φαρμακοποιοί να προσφέρουν» και πόσο «απαραίτητοι» είναι για τη δημόσια υγεία. Θα ήθελε να μεταδώσει τη γνώση αυτή στους επόμενους ώστε να γνωρίσουν τις δυνατότητες του επαγγέλματος και να «γίνουν καταπληκτικοί φαρμακοποιοί».
Η τελευταία εξέλιξη στο επάγγελμα στις ΗΠΑ
Μιλώντας για το πόσα περισσότερα μπορούν οι φαρμακοποιοί να προσφέρουν στη δημόσια υγεία, αξίζει να αναφερθεί ότι στην πολιτεία Βόρεια Καρολίνα τέθηκε σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς, μετά από ειδική εκπαίδευση, να χορηγούν χωρίς συνταγή από το γιατρό θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, αντισυλληπτικά, φάρμακα προφύλαξης μετά από έκθεση στον HIV, γλυκαγόνη (παγκρεατική ορμόνη) σε περιπτώσεις σοβαρής υπογλυκαιμίας κ.ά.