Μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση (δηλαδή πριν από τα 45-50 έτη) έχουν οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D στον οργανισμό τους!
Σύμφωνα με μελέτη από τα Πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης και Χάρβαρντ, κατά την οποία μελετήθηκαν στοιχεία από 120.000 γυναίκες περίπου, ηλικίας 25-49 ετών για 30 χρόνια:
- όσες λάμβαναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου μέσω διατροφής, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης
- παράλληλα όσες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μέσω διατροφής, είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Η αποφυγή της πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και άνοια, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι πλέον πολλές γυναίκες κάνουν παιδιά κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την εμμηνόπαυση και είναι σημαντικό να διατηρείται η γυναικεία γονιμότητα όσο είναι δυνατόν.
Το ασβέστιο θεωρείται ζωτικό για την υγεία των οστών και είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Το γάλα θεωρείται η καλύτερη πηγή ασβεστίου, αλλά υπάρχει επίσης σε πολλές άλλες τροφές (π.χ. σαρδέλες και μπρόκολο). Η βιταμίνη D υπάρχει σε ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, στο τυρί, στον κρόκο του αβγού κ.ά.
Οι ελλείψεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D έχουν συσχετιστεί από προηγούμενες μελέτες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την ενδομητρίωση κ.ά.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.