Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε με τον αποκλεισμό των Γενικών Γιατρών και των Παθολόγων από την συνταγογράφηση φαρμάκων για την ΧΑΠ και το άσθμα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινήσεις τονίζοντας πως:
- Οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα.
- Ο μόνος περιορισμός θα αφορά σκευάσματα τα οποία είναι υψηλού κόστους και απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι η αποφυγή της μη αναγκαίας συνταγογράφησης και ο έλεγχος της δαπάνης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
- Τα παραπάνω σκευάσματα θα συνταγογραφούνται από πνευμονολόγο την πρώτη φορά και στη συνέχεια από τους γενικούς γιατρούς. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και ταλαιπωρίας των ασθενών με ΧΑΠ αφού οι γενικοί γιατροί θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους.
Οι γενικοί γιατροί διευκρινίζουν πάντως πως η ικανοποίησή τους είναι συγκρατημένη καθώς "παρόλο που αναφέρεται ξεκάθαρα πως οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα, στη συνέχεια δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι τα φάρμακα «υψηλού κόστους, που απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ» και δεν απαντιέται ξεκάθαρα το αν αποσύρεται ο περιορισμός συνταγογράφησης.
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε την απάντηση σας, θέλουμε να πιστεύουμε πως αναφέρεστε στα xolair και daxas, και όχι σε φάρμακα που για έτη βρίσκονταν στη θεραπευτική μας φαρέτρα, όπως τα seretide, symbicort, rolenium, inuvair, pulmoton, foster, αλλά και τα νεότερα πολλά υποσχόμενα σκευάσματα ultibro, anoro, relvar κλπ. Σε αντίθετη άλλωστε περίπτωση τίθεται θέμα όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, αφού μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πνευμονολόγο- με το ανάλογο κόστος σε χρόνο ή χρήμα- θα έχουν και πρόσβαση στα προωθημένα φάρμακα και αυτοί που θα απευθύνονται αποκλειστικά στον οικογενειακό τους γιατρό, είτε λόγω ανάγκης, είτε λόγω πεποίθησης, θα έχουν πρόσβαση μόνο στα παλιά, φθηνά φάρμακα, με το λιγότερο ευνοϊκό προφίλ αρκετές φορές".
Σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής η αναστάτωση που προκλήθηκε από το θέμα του περιορισμού της συνταγογράφησης, αποτελεί ευκαιρία να ξεκινήσει η συζήτηση για το πάγιο αίτημα των γενικών γιατρών να αποσαφηνιστούν τα ορία της ειδικότητας και σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες, καθώς και του σχεδιασμού διαγνωστικών και θεραπευτικών αλγορίθμων για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην κοινότητα, βάση ομοφωνιών (consensus) των επιστημονικών εταιριών των ειδικοτήτων και σε συμφωνία με το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.