Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πώς θα προστατευτούν οι καρδιοπαθείς από τις ιώσεις

29/12/2016 9:15:56 πμ
Σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις των λοιμώξεων του αναπνευστικού στους καρδιοπαθείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σοβαρότερες είναι οι επιπτώσεις των λοιμώξεων του αναπνευστικού στους καρδιοπαθείς, αλλά και σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με το γενικό υγιή πληθυσμό.

Η εποχική γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και επιδείνωση της υπάρχουσας πάθησης της καρδιάς, ακόμα και να απειλήσει τη ζωή του ασθενή. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι υποφέρουν από προβλήματα καρδιάς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίζουν να μη νοσήσουν.

Πώς θα προστατευτούν οι καρδιοπαθείς

Η προστασία από τον ιό της γρίπης μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού, ιδανικά στην αρχή κάθε σεζόν, η οποία ξεκινά στις αρχές έως μέσα του Οκτωβρίου. Όσο νωρίτερα εμβολιαστούν οι καρδιοπαθείς τόσο μεγαλύτερη θα είναι η προστασία τους, καθώς ο οργανισμός αρχίζει να αναπτύσσει αντισώματα μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό, σε 15 ημέρες επιδρά στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ενώ ένα μήνα μετά η απόκριση στο εμβόλιο είναι απόλυτη.


Εκτός από τον εμβολιασμό, άλλα προφυλακτικά μέτρα από τον ιό της γρίπης είναι η αποφυγή συναναστροφής με άρρωστα άτομα. Ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι καρδιοπαθείς δεν πρέπει να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου επικρατεί συνωστισμός και σε περίπτωση ανάγκης επιβάλλεται να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη με προστατευτική μάσκα.


Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι επίσης μια καλή πρακτική. Σε απουσία πρόσβασης σε αυτά, εξίσου αποδοτική είναι και η χρήση άλλων απολυμαντικών μέσων, όπως υγρά και μαντηλάκια.


Η πνευμονία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εποχικής γρίπης, η οποία εμποδίζει τους πνεύμονες να διοχετεύσουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα την καταπόνηση της καρδιάς, η οποία αναγκάζεται να δουλεύει πιο εντατικά προκειμένου να μεταφέρει περισσότερο αίμα στο σώμα. Καλό είναι λοιπόν όσοι υποφέρουν από νοσήματα της καρδιάς ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να εμβολιάζονται και κατά της πνευμονίας. Η ηλικία του ατόμου και ο τύπος του εμβολίου αποτελούν παράγοντες προσδιορισμού της ανάγκης για επανάληψη του εμβολιασμού.


Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, είναι αναγκαία η εξέταση από γιατρό και σε επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, η λήψη αντι-ιικών φαρμάκων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εξετάστηκε η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου αντιμετώπισης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics