Μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης παθήσεων του πρωκτού, του ορθού και του παχέος εντέρου προσφέρει η γνώση για τις επιβλαβείς συνήθειες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των οργάνων αυτών και η ενημέρωση για τις συνθήκες που μπορούν να φέρουν επικίνδυνες αλλαγές, αλλά και για τους τρόπους που μπορούν να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις, σύμφωνα με το γενικό χειρουργό Δρ. Αναστάσιο Ξιάρχο.
Ας δούμε ποιες είναι οι συμβουλές του:
Μην ξεχνάτε τις πολύτιμες φυτικές ίνες
Βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Εμποδίζουν την εμφάνιση παθήσεων, όπως η εκκολπωματίτιδα (η οποία αποτελεί επιπλοκή της εκκολπωμάτωσης, μιας νόσου που προκαλεί σακοειδείς προπτώσεις στο βλεννογόνο του εντέρου) και οι αιμορροΐδες, που όταν είναι συμπτωματικές προκαλούν πόνο και αιμορραγία, ενδεχομένως και αρκετά σοβαρή.
Μην κάθεστε πολλή ώρα στην τουαλέτα
Η λεκάνη της τουαλέτας δεν αποτελεί κάθισμα για διάβασμα περιοδικών, ούτε τόπο για παιχνίδια στο κινητό, ούτε τόπο απομόνωσης για την αποφόρτιση από την καθημερινή πίεση. Ο λόγος είναι ότι η παρατεταμένη παραμονή σε αυτήν προκαλεί συμφόρηση στις αιμορροΐδες, οπότε ο περιορισμός της μπορεί να λειτουργήσει επιβοηθητικά στην πρόληψη των συμπτωμάτων της νόσου. Βάλτε στόχο τα 5 λεπτά, μόνο.
Δώστε προσοχή στη σωστή υγιεινή
Ο πρωκτός είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, οπότε απαγορεύεται το τρίψιμο με σκληρό σφουγγάρι. Ο ενδεδειγμένος τρόπος καθαρισμού της είναι με χλιαρό ή ελαφρώς ζεστό νερό, διότι το κρύο προκαλεί σπασμό των σφιγκτήρων, ενώ το πολύ ζεστό μπορεί να προκαλέσει κνησμό, εξαιτίας της αφαίρεσης των φυσικών ελαίων του δέρματος. Δεν επιτρέπεται η χρήση αντιβακτηριακών σαπουνιών και αρωματισμένων χαρτιών τουαλέτας.
Αποφύγετε την αποτρίχωση
Η αποτρίχωση δίπλα από τον πρωκτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως τη δημιουργία θυλακίτιδας, όταν τρίχες διεισδύσουν ξανά στο δέρμα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υποχωρεί με συντηρητικές μεθόδους και απαιτεί τη διάνοιξη της περιοχής και τη λήψη αντιβιοτικών.
Καταλήγοντας, θα πρέπει να τονιστεί πως έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις μελανώματος στον πρωκτό ή άλλες μορφές καρκίνου. Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να αναβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος, δηλαδή η κολονοσκόπηση, σε όσους είναι άνω των 50 ετών ή έχουν οικογενειακό ιστορικό .