Η ευαισθησία, η αλλεργία και η δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές πυροδοτεί δυσάρεστα και μερικές φορές επικίνδυνα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται μέσα σε λίγα λεπτά και μέχρι δύο ώρες μετά την κατανάλωση του επίμαχου προϊόντος.
Οι συνηθέστερες ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν για την αυξημένη ευαισθησία σε ένα τρόφιμο είναι οι εξής:
- μούδιασμα και φαγούρα γύρω από το στόμα
- έκζεμα
- πρήξιμο στα χείλια, το πρόσωπο, τη γλώσσα ή άλλο σημείο του σώματος
- δύσπνοια
- ρινική συμφόρηση
- πόνος στην κοιλιά, διάρροια ή τάση προς έμετο
- ζάλη και τάσεις λιποθυμίας
Στην περίπτωση σοβαρής διατροφικής αλλεργίας υπάρχει κίνδυνος αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, λόγω της υπερβολικής συστολής των αεραγωγών, της απότομης πτώσης στην αρτηριακή πίεση και της επακόλουθης ταχυπαλμίας.
Επίσης, όσοι έχουν αλλεργία στη γύρη είναι πιο επιρρεπείς απέναντι σε διατροφικές αλλεργίες, κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς. Η αλλεργία εκδηλώνεται συνήθως με οίδημα στο λάρυγγα ή αναφυλαξία. Για παράδειγμα, οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά πυροδοτούν την αλλεργική αντίδραση επειδή μοιάζουν με τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε ορισμένους τύπους γύρης.