Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


PolyModels Hub: Αντλεί χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ

10/7/2024 12:35:01 πμ
Για να ψηφιοποιήσει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η PolyModels Hub, εταιρεία που ψηφιοποιεί τις διαδικασίες ανάπτυξης φαρμάκων, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του γύρου αρχικής χρηματοδότησης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από την Marathon Venture Capital


Η επένδυση πρόκειται να επιταχύνει την αποστολή της PolyModels Hub να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών μέσω της πλατφόρμας λογισμικού της. Η έλλειψη ψηφιακών λύσεων κατά τις διαδικασίες ανάπτυξης νέων φαρμάκων καθίσταται ολοένα και πιο κρίσιμη, καθώς αυτές περιλαμβάνουν τον έλεγχο ποιότητας και την παροχή διαβεβαιώσεων και αναλυτικών δεδομένων στις ρυθμιστικές αρχές, όπως ο FDA και ο EMA, ότι ένα φάρμακο μπορεί να παραχθεί αξιόπιστα και σύμφωνα με τα εκάστοτε πρότυπα. Παρόλα αυτά, καθοδηγούνται κυρίως από την εμπειρική γνώση προηγούμενων επιτυχημένων μεθόδων και την εμπειρική τεχνογνωσία των επιστημόνων, με αποτέλεσμα να παρατείνονται τα χρονοδιαγράμματα για τη διάθεση νέων προϊόντων στην αγορά, ενώ αρκετές φορές αποτυγχάνουν να περάσουν τους ρυθμιστικούς ελέγχους, κοστίζοντας στις εταιρείες εκατομμύρια δολάρια.


Ο Antonio Benedetti και ο Χάρης Χριστοδούλου σπούδασαν χημικοί μηχανικοί προτού ξεκινήσουν την καριέρα τους στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων στην GSK στο Λονδίνο. Στην πορεία συνεργάστηκαν με τον Antonio Yankey, μηχανικό λογισμικού με σπουδές χημικού μηχανικού, που στο παρελθόν δημιούργησε προϊόντα για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες. Οι τρεις τους ίδρυσαν την PolyModels Hub στα μέσα της περασμένης χρονιάς με στόχο να δώσουν στους επιστήμονες εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για να μοντελοποιούν, να προσομοιώνουν και να αποκτούν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων - όλα αυτά μέσα σε μια συνεργατική πλατφόρμα φτιαγμένη για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες για την ψηφιοποίηση διαδικασιών ανάπτυξης και την εκτέλεση προσομοιώσεων που επηρεάζουν βασικές αποφάσεις σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων, επιταχύνοντας τον χρόνο διάθεσης στην αγορά και εξοικονομώντας εκατομμύρια σε κόστος ανάπτυξης.


Ο Χάρης Χριστοδούλου, συνιδρυτής και Director of Modelling & Science, τόνισε: «Η ψηφιοποίηση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων με προσομοιώσεις και υπολογιστικά μοντέλα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Οι λύσεις αυτές απαιτούν μια κεντρική πλατφόρμα όπου οι επιστήμονες κάνουν έρευνα, συνεργάζονται, δημιουργούν και διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια φαρμάκων τους. Στόχος μας με την PolyModels Hub είναι να δημιουργήσουμε αυτό το σημείο αναφοράς για την αγορά».


«Η ανάπτυξη φαρμάκων παραμένει πολύ ακριβή και χρονοβόρα. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, οι διαδικασίες αυτές βασίζονται σε πολλαπλά πειράματα με ελάχιστη μεταφορά γνώσης, καθοδηγούμενες κυρίως από την εμπειρική τεχνογνωσία των επιστημόνων. Βιώσαμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα αυτά, εργαζόμενοι σε κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς και την ανάγκη επίλυσής τους. Έτσι, ξεκινήσαμε την PolyModels Hub με στόχο να αλλάξουμε τον τρόπο που οι επιστήμονες συνεργάζονται για να παράξουν πρωτοποριακές θεραπείες ταχύτερα από ποτέ», δήλωσε ο Antonio Benedetti, συνιδρυτής και CEO. Στο πλαίσιο της επένδυσης, ο Antonio Yankey, συνιδρυτής και Director of Tech & Product δήλωσε: «Προσθέτουμε ολοένα και περισσότερα υπολογιστικά μοντέλα και εργαλεία προσομοίωσης στην πλατφόρμα, ενώ οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσουμε θα υποστηρίζουν τους επιστήμονες σε κάθε τους βήμα, αυτοματοποιώντας πολλές από τις αποφάσεις τους».


Ο Αλέξης Αλεξάκης, επενδυτής της Marathon Venture Capital, πρόσθεσε: «Οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και η ρομποτική, αλλάζουν την πορεία της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών ανάπτυξης νέων φαρμάκων εξακολουθεί να καθοδηγείται από εμπειρικές γνώσεις και να χαρακτηρίζεται από ελλειπή υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Η PolyModels Hub συνδυάζει ένα σπάνιο μείγμα τεχνογνωσίας χημικών μηχανικών και μηχανικών λογισμικού με στόχο να ψηφιοποιήσει την ανάπτυξη φαρμάκων και να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών και είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε μαζί τους για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Daiichi Sankyo: Επενδύει στην Ελλάδα με καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών