Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πολλαπλό μυέλωμα: Τα Βαλκάνια δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

7/11/2017 11:56:49 πμ
Βαλκανική ομάδα αιμοτολόγων καταθέτει τα δυσάρεστα στοιχεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καινοτόμα φάρμακα για το πολλαπλό μυέλωμα δεν είναι διαθέσιμα στις περισσότερες βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής.


Η νεοσύστατη Βαλκανική Ομάδα Μελέτης, ομάδα αιμοτολόγων από όλα τα βαλκανικά κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία), εργάζεται προκειμένου να υπάρξει μια κοινή στρατηγική για την προμήθεια και διάθεση νέων καινοτόμων φαρμάκων για τους ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις και κατέθεσε σχετικά στοιχεία στο 28ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο που διεξήχθη 2-4 Νοεμβρίου 2017 στην Αθήνα.


Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, 8 από τις 11 βαλκανικές χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα από τα φάρμακα που έλαβαν έγκριση μετά το 2015 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το πολλαπλό μυέλωμα, μια σοβαρή νεοπλασματική νόσος του αίματος που προσβάλλει περίπου 4-6 ανθρώπους στους 100.000 το χρόνο και στις βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλά νέα φάρμακα έχουν βοηθήσει ασθενείς να αυξήσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους.


Μια λύση που προτάθηκε από τον πρόεδρο της Ομάδας και πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι η προσέλκυση κλινικών μελετών στις χώρες των Βαλκανίων, καθώς αυτές θα προσφέρουν στους ασθενείς των χωρών δωρεάν φάρμακα που έχουν ανάγκη και δεν τους παρέχονται από τα εθνικά συστήματα υγείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι απόλυτα απαραίτητο να γίνει καταγραφή των ασθενών σε βαλκανικό επίπεδο, να επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ των γιατρών που ασχολούνται με τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος στα Βαλκάνια με τη συγγραφή κοινών εργασιών και τη διενέργεια κοινών εργαστηριακών μελετών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics