Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πολλαπλή σκλήρυνση: νέα θεραπεία διαθέσιμη στην Ελλάδα

23/2/2017 9:43:49 πμ
Σπουδαία εξέλιξη για την καθημερινότητα των ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι Έλληνες ασθενείς από πολλαπλή σκλήρυνση (διαλείπουσας μορφής) έχουν πλέον μια νέα επιλογή για την αντιμετώπιση της νόσου, την οξεική γλατιραμέρη 40mg.

Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα (40mg) διατηρεί τα πλεονεκτήματα του σκευάσματος με 20mg (αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και καλή ανοχή), αλλά χορηγείται μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, μειώνοντας έτσι τον αριθμό ενέσεων κατά 60%.


«Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη στην καθημερινότητα των ασθενών», εξηγεί η Σταυρούλα Μάτση, Νευρολόγος. Στις ΗΠΑ, η οξεική γλατιραμέρη των 40mg είναι διαθέσιμη από το 2014. «Το νέο δοσολογικό σχήμα προτιμάται από τους ασθενείς που ήδη λαμβάνουν καθημερινή θεραπεία με οξεική γλατιραμέρη 20mg, καθώς μπορούν να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη με αραιότερη συχνότητα χορήγησης, αλλά και από εκείνους οι οποίοι ξεκινούν για πρώτη φορά θεραπεία με οξεική γλατιραμέρη».


Η αποτελεσματικότητα της οξεικής γλατιραμέρης 40mg υποστηρίζεται από την κλινική μελέτη GALA, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης σε 17 χώρες. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η οξεική γλατιραμέρη των 40mg μείωσε την ετήσια συχνότητα υποτροπών κατά 34%.


Η μελέτη GLACIER αξιολόγησε την ασφάλεια και την ανοχή των 40mg, τρεις φορές την εβδομάδα έναντι της δοσολογίας των 20mg σε καθημερινή χορήγηση και τα δεδομένα απέδειξαν ότι η οξεική γλατιραμέρη 40mg παρουσιάζει καλύτερο προφίλ ασφάλειας και θεωρείται πολύ πιο «φιλική» από τους ασθενείς, βελτιώνοντας δυνητικά τη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics