Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πολλά τα προϊόντα φαρμακείου χωρίς barcode

7/9/2018 12:13:41 μμ
Τι σχολιάζει ο Θ. Μουχτής του ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για την αγορά αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών δημιουργεί το γεγονός ότι στην αγορά των ιατροτεχνονολογικών προϊόντων, υπάρχουν πολλά που διακινούνται χωρίς να διαθέτουν γραμμικό κώδικα ή barcode, όπως ευρύτερα αναφέρεται.


Το πρόβλημα συζητήθηκε το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών (ΟΣΦΕ), καθώς υπάρχει μία σειρά προϊόντων που διακινούνται μέσω των ΣΥΦΑ χωρίς γραμμικό κώδικα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στην εφοδιαστική λειτουργία των ΣΥ.ΦΑ. (αλλά και των φαρμακείων) όπως: καθυστερήσεις στην αναζήτηση και ταυτοποίηση των ειδών αλλά και λάθη στις παραγγελίες, στις τιμολογήσεις, στη συλλογή (picking) και στις παραδόσεις. Τα προβλήματα αυτά μεταφράζονται σε χρηματικό κόστος για τους ΣΥ.ΦΑ. και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη τους και γι' αυτό αναζητούνται λύσεις.


Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του Ομίλου Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) κ. Θανάση Μουχτή  "υπάρχουν εκατοντάδες είδη προϊόντων φαρμακείου που εξακολουθούν στην Ελλάδα του 2018 να μην έχουν barcode", σημειώνοντας πως ενώ πρόκειται για ένα θέμα που έχει λυθεί στο χώρο των σούπερ μάρκετ εδώ και πολλά χρόνια, στο φαρμακείο εξακολουθούν κάποιες εκατοντάδες είδη να μην έχουν barcode.


Να τονίσουμε ότι ο γραμμικός κώδικας στο φάρμακο μπήκε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση– αρκετών ετών, σε σχέση με προϊόντα άλλων κλάδων (π.χ. super markets κλπ.), γεγονός που είναι ενδεικτικό για το πώς αντιμετωπίζει η πολιτεία ορισμένα θέματα που δεν είναι και τόσο δύσκολο να επιλυθούν. Σχετικά με αυτό ο κ. Μουχτής θυμάται ότι "τότε που δεν υπήρχε barcode στο φάρμακο είχαμε απηυδήσει. Τα σούπερ μάρκετ να δουλεύουν εδώ και χρόνια με σκανεράκια όλα τους τα προϊόντα, πολλές χιλιάδες προϊόντα και τα φάρμακα που προέρχονται από πολυεθνικές, οργανωμένες εταιρείες να μην έχουν barcode. Μάλιστα θα πρέπει να αναφέρω ότι και τότε πιέσαμε τη φαρμακοβιομηχανία να το αποδεχτεί γιατί η σήμανση με barcode στα κουτάκια σήμαινε κάποιο κόστος γι' αυτές. Αυτές λοιπόν δεν τις ένοιαζε εάν μπορούσαν να αποφύγουν αυτό το κόστος. Πιέσαμε και τότε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες για να μπουν bar codes στα φάρμακα γιατί θα μας διευκόλυνε στα logistics".


Σε ό,τι αφορά το σημερινό πρόβλημα και το τι προϊόντα αφορά, όπως αναφέρει ο κ. Μουχτής "κάποιες από τις κατηγορίες των προϊόντων αυτών είναι ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως καθετήρες, αποστειρωμένα προϊόντα ή ιατρικά εργαλεία και αναλώσιμα ιατρικά είδη (νυστέρια, λαβίδες, ράμματα κτλ. επίσης αποστειρωμένα). Είναι σημαντικό να γίνεται ηλεκτρονικά η ταυτοποίηση του προϊόντος, ώστε να αποφεύγονται λάθη στις παραδόσεις ή ακόμα και στη χρήση αυτών (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία , χρήστες). Επίσης αφορά κτηνιατρικά φάρμακα ή άλλα σχετικά συμπληρωματικά προϊόντα".


Η έλλειψη των ετικετών barcode στην ατομική συσκευασία κάθε προϊόντος και όχι μόνο στο κιβώτιο ή στο εξωτερικό κουτί δημιουργεί προβλήματα με λάθη, καθυστερήσεις, άσκοπες επιστροφές αλλά και κίνδυνους στους εμπλεκόμενους (στις φαρμακαποθήκες αλλά και σε όλα τα ελληνικά φαρμακεία).


Και όπως επισημαίνει ο κ. Μουχτής ο τζίρος των προϊόντων αυτών μπορεί να είναι μικρός, αλλά οι διαδικασίες logistics και τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη του γραμμικού κώδικα είναι δυσανάλογα μεγάλα. Αντίστοιχα επίσης τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται όταν -και εάν- χρειαστεί να γίνει απόσυρση κάποιου είδους.


Το πλέον σημαντικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για προϊόντα υγείας. "Όταν συζητάμε για αποστειρωμένα προϊόντα, καθετήρες κτλ., τα οποία μπορεί να τα χρειάζεται ένας χειρουργημένος άνθρωπος, η πιστοποίηση ότι αυτό το προϊόν είναι αυτό που είπε ο γιατρός και δεν έχει κάνει λάθος η φαρμακαποθήκη, δεν έχει κάνει λάθος ο φαρμακοποιός, δεν έχει κάνει λάθος ο χρήστης, είναι σημαντική", τονίζει ο κ. Μουχτής.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση