Πολιτική λύση ζητούν στο σύνολό τους οι υγειονομικοί και συστρατεύονται για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους θέματα. Όπως επισημαίνουν, οι συντάξεις τους έχουν κατακερματιστεί και πλέον είναι 35% χαμηλότερες έναντι των υπόλοιπων επιστημόνων, μετά τη μεταβίβαση του ΤΣΑΥ στον ΕΦΚΑ. Το παραπάνω μήνυμα απέστειλαν προς την Πολιτεία οι πρόεδροι των υγειονομικών φορέων (ΠΙΣ, ΕΟΟ, ΠΦΣ, και ΠΚΣ) σε κοινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή την κατάθεση για διαβούλευση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάς, μίλησε για ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι το ασφαλιστικό, το οποίο δεν επιδέχεται αναβολής, γιατί επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων υγειονομικών που συνταξιοδοτούνται και οι οποίοι έχουν μοχθήσει (δια βίου) για την υγεία των πολιτών.
«Ο νόμος Κατρούγκαλου ισοπέδωσε τις συντάξεις των υγειονομικών και μάλιστα δυσανάλογα με αυτά που συνεισέφεραν από δημιουργίας του ΕΦΚΑ, κατακρημνίζοντας τις συντάξεις στα 800 ευρώ και καταργώντας τη μονοσύνταξη ως ποσοστό από τη σύνταξη στο 40-45% (χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης). Παράλληλα ο ίδιος νόμος υφάρπαξε κατά την τριετία 2017-2019 τις εισφορές των υγειονομικών ως ποσοστό επί των εσόδων, ενάντια σε οποιαδήποτε έννοια ίσης μεταχείρισης και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα. Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των υγειονομικών, καθόσον η συνταξιοδοτική αδικία που έχει δημιουργηθεί πρέπει να αποκατασταθεί», τόνισε.
Σημειώνεται ότι στους υπόλοιπους επιστήμονες, ήτοι μηχανικοί και δικηγόροι, ο κοινωνικός πόρος καταργήθηκε το 2016, με αποτέλεσμα ενώ οι υγειονομικοί το 2016 είχαν συντάξιμες αποδοχές 961,21 ευρώ, οι νομικοί 774,25 και οι μηχανικοί 733,19, σήμερα οι υγειονομικοί που εξέρχονται, λαμβάνουν σύνταξη 750-800 ευρώ και οι λοιποί επιστήμονες ξεπερνούν τα 1000 ευρώ.