Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα την περίοδο 2024-2028 προκειμένου οι φαρμακοποιοί να συμβάλλουν στον περιορισμό της μικροβιακής αντοχής περιγράφονται στη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP). Η έκθεση περιλαμβάνει έξι «οδικούς χάρτες» για το θέμα, διαφορετικούς για κάθε περιοχή του κόσμου, οι οποίοι προέκυψαν μετά από έρευνες και δημοσκοπήσεις σε φαρμακοποιούς για τις τρέχουσες προσπάθειες που γίνονται στη χώρα τους και τις αναγκαίες δράσεις.
Η ενέργεια που τίθεται ως βασική προτεραιότητα παγκοσμίως (αναδείχθηκε στις 5 από τις 6 περιοχές) είναι να ενθαρρυνθεί η χρήση τεστ στο σημείο φροντίδας, όπως είναι το φαρμακείο (point-of-care diagnostic tools). Έτσι θα ανιχνεύονται οι πρώτες ενδείξεις μιας λοίμωξης, θα ξεκαθαρίζεται αν είναι ιική ή βακτηριακή και θα γίνεται ενημερωμένη επιλογή της χρήσης του κατάλληλου φαρμάκου, εφόσον απαιτείται.
Επόμενη αναγκαία δράση είναι η βελτίωση της χρήσης των αντιβιοτικών όσον αφορά τη δόση, τη διάρκεια της αγωγής και τη διάγνωση με τη βοήθεια του φαρμακοποιού, ενώ σημαντική κρίνεται η εκπαίδευση και η έρευνα στη μικροβιακή αντοχή που απαιτεί ανάληψη ενεργειών τόσο από φαρμακοποιούς όσο και από τις κυβερνήσεις. Επίσης ως προτεραιότητα αναδείχθηκε και η συμμετοχή του κλάδου σε προγράμματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής (WASH), πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων (IPC) σε κοινότητες και σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.
Ειδικά για την Ευρώπη, άλλες κρίσιμες προτεραιότητες είναι: • οι κυβερνήσεις να επιτρέψουν την εμπλοκή των φαρμακοποιών σε εθνικά και τοπικά προγράμματα ανοσοποίησης και γενικά να υποστηρίξουν τους εμβολιασμούς, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού • οι φαρμακοποιοί να ελέγχουν και να παρέχουν κατάλληλες συμβουλές για τις αλλεργίες και τις χρόνιες παθήσεις, καθώς και να συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες υγείας για τις σχετικές αναφορές στους φακέλους υγείας.
«Η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής είναι αντικείμενο ανησυχίας για κάθε χώρα στον κόσμο και για τους φαρμακοποιούς κάθε χώρας. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει τον κλάδο να συμμετέχει στη μάχη με διαφόρους τρόπους, καθώς έχει θέσει στόχο να καθοδηγήσει τον μετασχηματισμό του επαγγέλματος προς τη διαχείριση των αντιβιοτικών», σχολιάζει η Manjiri Gharat, συμπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της FIP.