Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ποινικοποιείται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων;

17/11/2016 11:14:20 πμ
Έξω φρενών οι γιατροί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αγανακτισμένοι είναι οι γιατροί που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς τη Δευτέρα 07/11/2016 μία δυσάρεστη έκπληξη, όπως αναφέρουν, τους περίμενε. Τέθηκε σε εφαρμογή η Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2221 Β΄/18-7-2016) καθορισμού των ορίων συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων κατάICD-10, η οποία αποτρέπει τους κλινικούς ιατρούς να συνταγογραφήσουν διαγνωστικές εξετάσεις που υπερβαίνουν το στατιστικό λογιστικό μέσο όρο ανά ειδικότητα και ανά ICD-10.


Η ανορθόδοξη παραμετροποίηση σε ορισμένους κωδικούς έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις και παρεκτροπή από την εφαρμογή διαγνωστικών επιστημονικών πρωτοκόλλων, με δυνητικούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία των πολιτών.


Καθώς είναι ασαφής ο τρόπος υπολογισμού των-κατά γενική ομολογία- χαμηλών μέσων όρων, το λογιστικό κριτήριο θέτει σοβαρό φραγμό στην επιστημονική επιλογή του ιατρού αλλά και στην αποτροπή αναγραφής κοστοβόρων εξετάσεων, περιορίζοντας τις δυνατότητες διάγνωσης, η οποία καθίσταται από δυσχερέστατη έως επισφαλής.


Τέλος, ο κίνδυνος ποινικοποίησης της ορθής ιατρικής πρακτικής είναι υπαρκτός, από τη λογιστική «υπέρβαση» του χαμηλού μέσου όρου ανά ειδικότητα και ανά ICD-10.


"Επειδή η υγεία των πολιτών είναι υπέρτατο αγαθό που υπακούει σε κανόνες ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας, ζητούμε την άμεση τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με βάση τους επιστημονικούς κανόνες και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα", τονίζουν οι γιατροί.


Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ θα είναι αρωγός των ιατρών- μελών της, εάν κληθούν να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε συνέπεια κατά την ορθή άσκηση του ιατρικού τους έργου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών