Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ποιες εταιρείες πούλησαν τα περισσότερα φάρμακα το 2017 στην Ελλάδα;

31/1/2018 12:35:06 μμ
Περισσότερες πωλήσεις αλλά μικρότεροι τζίροι για τα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ελαφρά μείωση, μικρότερη του 1%, παρουσίασε η αξία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς κατά το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που στηρίζονται στα πρώτα στοιχεία της εταιρείας IQVIA (πρώην QintilesIMS). Την ίδια στιγμή, το μερίδιο των γενοσήμων εξακολουθεί να παραμένει καθηλωμένο κοντά στο 20% από πλευράς όγκου, ενώ από πλευράς αξίας φαίνεται ακόμη χαμηλότερο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ο όγκος των διακινούμενων φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων μέσα από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων, για το σύνολο του 2017, σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,5% σε σχέση με το 2016 και προσέγγισε τα 375 εκατομμύρια τεμάχια. Την ίδια στιγμή, από πλευράς αξίας (δηλαδή στοιχεία πωλήσεων στα φαρμακεία σε τιμές χονδρικής) η αγορά σημείωσε ανεπαίσθητη κάμψη φτάνοντας κοντά στα 2,65 δισ. ευρώ έναντι 2,67 δισ. ευρώ το 2016. Η άνοδος στον όγκο με την ταυτόχρονη μικρή υποχώρηση της αξίας αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών των γενοσήμων.

Τα πρωτότυπα

Όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, η συγκέντρωση της αγοράς έχει πλέον «χαλαρώσει», αν και οι μεγάλες πολυεθνικές δυνάμεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά των πρωτότυπων φαρμάκων, είτε προστατεύεται η πατέντα τους είτε όχι. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, συνολικά πέρυσι διακινήθηκαν περίπου 300 εκατ. συσκευασίες πρωτότυπων φαρμάκων, οριακά αυξημένες σε σχέση με το 2016, συνολικής αξίας σε τιμές χονδρικής 2,18 εκατ. ευρώ, ήτοι στα ίδια επίπεδα με το 2016.


Στο σύνολο λοιπόν της αγοράς πρωτότυπων φαρμάκων όσον αφορά τον όγκο, στην πρώτη πεντάδα των ισχυρών παραμένουν οι πολυεθνικές Pfizer, GSK Sanofi και Novartis, αλλά και η ιδιαίτερα επιτυχημένη ελληνική βιομηχανία UniPharma, κατέχοντας συνολικά μερίδιο της τάξης του 40%. Βέβαια, από πλευράς αξίας η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς στην πρώτη πεντάδα βρίσκεται η MSD αντί της Unipharma. Συνολικά οι πέντε αυτές εταιρείες έχουν μερίδιο περίπου 37%.

Την πρώτη δεκάδα, από πλευράς τζίρου, συμπληρώνουν οι προαναφερθείσες συν τις Astrazeneca, Pharmaserve Lilly, Βιανέξ, Bayer και Boehringer.

Να σημειωθεί ότι στα πρωτότυπα φάρμακα, ισχυρό μερίδιο στην αγορά από πλευράς όγκου έχει και η εταιρεία BMS λόγω του δημοφιλέστερου στη χώρα αναλγητικού, του Depon.

Τα γενόσημα

Από κει και πέρα, στην κατηγορία των γενοσήμων πέρυσι διακινήθηκαν περίπου 75 εκατ. συσκευασίες σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 6% σε όγκο. Η αξία των διακινούμενων γενοσήμων ήταν 470 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 4,5% σε σχέση με το 2016.

Στις πρώτες θέσεις από πλευράς εταιρειών βρίσκονται οι Elpen, Bennett, Gap, Rafarm και Specifar με μερίδιο στην αγορά γενοσήμων από πλευράς όγκου 32% και τζίρου στο περίπου 34%.


Στη συνολική αγορά, το μερίδιο των γενοσήμων για το 2017, δείχνει να διαμορφώνεται περίπου στο 20% όσον αφορά τον όγκο και στο 18% περίπου όσον αφορά την αξία. Πάντως, η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων καθ' όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς φαίνεται να κινήθηκε αυξητικά κατά περίπου 6% όσον αφορά τον όγκο, και γι' αυτό και η συνολική αγορά σημείωσε άνοδο. Το γεγονός αυτό, όμως, μεταφράζεται στο εξής παράδοξο: Ενώ τα γενόσημα αυξάνοντας το μερίδιό τους θα έπρεπε να συμβάλουν στη μείωση της αξίας της αγοράς, αυτή τελικά δεν μειώνεται, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες των πρωτότυπων φαρμάκων δεν φαίνεται να χάνουν παρά ελάχιστα. Επίσης από τη στιγμή που από πλευράς όγκου τα γενόσημα αυξάνουν, θα έπρεπε να μειώνεται ό όγκος των πρωτοτύπων. Όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτό. Κι αυτό αποδίδεται στην παραδοσιακή τακτική της υποκατάστασης, η οποία έχει να κάνει στο εξής: μπορεί ένα γενόσημο να αντικαθιστά στη συνταγογράφηση ένα πρωτότυπο που έληξε η πατέντα του, όμως την ίδια στιγμή και κάποια νέα και ακριβά πρωτότυπα αντικαθιστούν επίσης παλιότερα φάρμακα. Επίσης, τα νέα φάρμακα που έρχονται στην αγορά την ενισχύουν κι έτσι αυτή αυξάνει.


ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του






Σχετικά άρθρα

Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2